banner-image

Lepo vreme produžilo sezonu sadnje u Banatu

Zbog relativno toplog vremena za ovo doba godine produžena je sezona sadnje voćnih i šumskih sadnica na severu Banata. S obzirom na to da veoma niske temperature još uvek nema, Kikinđani su iskoristili tu priliku za sadnju sve popularnijeg voća u severnobanatskom okrugu: kajsije, šljive, kruške i dunje.

Veoma niske temperature na severu Banata još uvek nema, pa takvi vremenski uslovi pogoduju onima koji još uvek nisu zasadili voćnu ili šumsku sadnicu.

Sve dok spoljašnja temperatura nije u velikom minusu, Kikinđani koriste pogodnosti da zasade kajsiju, šljivu ili dunju, poslednjih godina veoma popularnu voćnu vrstu u Severnobanatskom okrugu.

Takođe, u januaru vlada interesovanje i za šumske sadnice.

„Što se tiče voćnih sadnica, najveće interesovanje je za kupovnu kajsije, šljive, kruške i dunje, pogotovo interesantne u poslednje vreme. Primetno je da je jako veliki broj voćnjaka pod dunjom podignut na severu Banata. Što se tiče šumskih sadnica, građani se uglavnom interesuju za sadnice topole, hrasta, bagrema i jasena, kao i lipe i to je nešto što se početkom ove godine najviše traži“, kaže Radivoj Lagundžin, vlasnik rasadnika u Kikindi.

Koliko se interesovanje za dunju povećava, toliko proizvođači kajsije odustaju od proizvodnje, imajući u vidu vrlo promenljive vremenske uslove koji su bili izraženi tokom proleća, pa je tako rod kajsije usled niske temperature potpuno uništen, dok je kod drugih voćnih vrsta rok umanjen.

„Na teritoriji Severnobanatskog okruga imali smo pozne prolećne mrazeve, konkretno prvih dana aprila kada su se temperature spuštale na sedam stepeni ispod nule. Voće je već bilo krenulo, neko je već procvetalo, jabuka je bila u fazi ružičastih balona, tako da je to hladno vreme uticalo na prinos“, kaže Jelena Kljajić, Poljoprivredna stručna služba Kikinda.

U proteklih pet godina jabuka je dala najbolje rezultate, kako na osnovu roda, tako i zarade kikindskim voćarima, ali je u istom periodu primetan i značajan porast zasada leske, pogotovo na periferiji Kikinde.

Izvor: RTV