banner-image

U Ilinoisu uskoro najveća farma insekata: Proizvodnja proteina na održiv način

Američka kompanija ADM i francuska kompanija Innova feed planiraju da ove godine u Ilinoisu izgrade najveću  fabriku za proizvodnju proteina poreklom od insekata namenjenih ishrani dom,aćih životinja, piše Entrepreneur.

Saradnja američke i evropske kompanije smatra se začetkom industrije koja bi u budućnosti mogla da postane osnovni izvor proteina za hraniva namenjena ishrani životinja.

U planu je da se u novoj fabrici proizvode insekti vrste hermetia illucens. Larve ovih muva imaju moć da prerade ogromne količine organskog otpada, poput stajnjaka ili bačene hrane i pretvore ga u hranljive proteine pogodne za ishranu životinja.

Prednost uzgoja larvi muva je u tome što one imaju moć razgradnje i  teško razgradivog otpada koji povećava globalni karbonski otisak.

Treba napomenuti da karbonski otisak velikim delom nastaje upravo u stočarstvu uzgojem krava i svinja koje se hrane tradicionalnim hranivima poput soje i kukuruza.

Ekonomska računica za izgradnju fabrike leži u činjenici da svet sve više zahteva proizvodnju hrane iz održivih izvora.

Prema istraživanjima više od polovine Amerikanaca želi hranu iz održivog sistema proizvodnje. Tri od pet ispitanih Britanaca spreni su da plate više za namirnice koje su proizvedene u skladu sa principima zaštite životne sredine.

S.K.