banner-image

Čadež: Neophodno formiranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana

Pitanje jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu je najvažnije pitanje za Srbiju, istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i rekao da je naša zemlja u prošloj godini privukla 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu.

Čadež je rekao da su sve ekonomije regiona važne i da bi obim stranih direktnih investicija, koje su prošle godine dosegle skoro tri milijarde evra, bio i veći da je formirano jedinstveno regionalno tržište.

– Ova brojka bi bila mnogo veća da imamo jedinstveno tržište, i za Srbiju i za ostale ekonomije u regionu, jer bi sve one profitirale, rekao je Čadež gostujući na RTS.

Govoreći o srpskoj ekonomiji i najavljenom novom paketu ekonomske pomoći domaćoj privredi, Čadež je podsetio da su Vlada Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić na samom početku krize brzo reagovali u dijalogu sa privredom i da je sada na redu novi paket pomoći namenjen privrednicima.

Čadež podseća da je Srbija u prošloj godini, uprkos pandemiji, imala povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 20 odsto i minimalan pad industrijske proizvodnje.