banner-image

Mihajlović: Treba nam više energije iz vetra, sunca i biomase

Uskoro bi, po najavi potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, trebalo očekivati pripremu posebnog zakona u oblasti obnovljivih izvora energije.

Namera je da se oni koriste mnogo više nego sada, s obzirom na to da Srbija u toj oblasti ima veliki potencijal, a planirano je i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost da bi se uticalo na smanjenje potrošnje energije. Ona je rekla za Tanjug da je propis o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet jer su ti izvori sada deo Zakona o energetici.

– Kada ljude u Ministarstvu pitaju, govori se da je gotovo 27 odsto proizvodnja iz obnovljivih izvora energije, ali tu se računaju i velike hidreoelektrane, i, kada se one izuzmu, ono što je biomasa, geotermalna energija, solarna energija… reč je o nekih 4,5 odsto, i to je stvarno vrlo malo u odnosu na sve druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima – rekla je Zorana Mihajlović. – Naša zemlja ima ogroman potencijal u biomasi, geotermalnim izvorima, solarnoj energiji, ali očigledno to do sada nije iskoristila. Pomenutim zakonom pokušaćemo da napravimo prostor i ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste.

Ona je objasnila da će biti promenjen i dosadašnji sistem fid-in tarifa i da će biti uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora.

– To, zapravo, znači da neće biti kao do sad – koliko god da se proizvede, država plati pošto se ta energija stavi na mrežu, nego će biti takozvane aukcije, koje postoje svuda u svetu – te to znači da postoji konkurencija i između onih koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije – napomenula je Zorana Mihajlović.

Po njenim rečima, posebna pažnja će se obratiti na kogeneraciju, odnosno proizvodnju i električne i toplotne energije u isto vreme jer je to, pre svega, veoma efikasno.

Zorana Mihajlović je ukazala na to da mnogi zakoni iz oblasti energetike i rudarstva u Srbiji nisu menjani više od šest i sedam godina, a da se za to vreme mnogo toga promenilo.

– Sada se priča o energetici i životnoj sredini kao nečemu što ide zajedno, a pre sedam godina to nije bilo tako – rekla je ministarka. – Svi zakoni iz tih oblasti potpuno će biti promenjeni da bi se prilagodili novim „zelenim” agendama.

Po njenim rečima, izmenama zakona biće napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svega što se dešava u Ministarstvu rudarstva i energetike.

– Neće više biti toga da se dostavljaju dokumenti, da se traže istražna prava, dozvole i rešenja, sve će biti elektronski, kao što postoji elektronska građevinska dozvola. Prilagodićemo se i svim evropskim direktivama kojima se do sada nismo prilagodili – rekla je Zorana Mihajlović.

– Novitet u zakonima je i pravljenje velikog fonda za energetsku efikasnost, koji je do sada bio veoma mali i postojao u okviru Ministarstva, a reč je o malo novca u odnosu na mogućnosti da se podigne energetska efikasnost, i to i u domaćinstvima i u javnim zgradama – rekla je ministarka.

Ona je napomenula i da je plan da se najmanje novca u fond sliva iz budžeta, a mnogo više iz svih međunarodnih fondova koje možemo obezbediti.

U proseku se u Srbiji baci 40 odsto električne i toplotne energije zato što domaćinstva nisu dobro izolovana i imaju lošu stolariju – rekla je Zorana Mihajlović, i naglasila da će država kroz taj fond da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan smanjenje trošenja energije jer se o njoj mora voditi računa.

Izvor: Dnevnik