banner-image

Kinezi prave zalihe, Argentina uvodi kvote, a naš kukuruz raste

Cene kukuruza, pšenice i soje od početka godine svakodnevno rastu. Kako saznajemo od najvećih domaćih trgovaca, kukuruz je dostigao 22 dinara po kilogramu (utovaren u vozilo kupca), pšenica 23, a soja 55 dinara. 

-Tražnja je velika, zovu nas kupci iz cele Evrope. Naravno, dobro je što ima trgovanja ali već postoji bojazan da ćemo ostati bez dovoljno zaliha ako nastavimo sa izvozom kukuruza ovim tempom. Juče smo prodali kukuruz po 22 dinara kilogram, utovaren kod nas – kaže nam jedan od većih otkupljivača i skladištara u Vojvodini.

Po njegovim rečima više je razloga za skok cena najtraženije paorske robe – kukuruza ali i drugih proizvoda. Proizvodnja u Americi je manja, a tražnja Kine za kukuruzom stalno raste. Svi prave zalihe a Kinezi u tome prednjače, veli on. Napominje i da su, osim primarnih poljoprivrednih proizvoda, jako poskupele i neke prerađevine pa je tako nerafinisano suncokretovo ulje dostiglo čak 1.100 evra po toni, a bilo je 600 evra pre početka žetve suncokreta.

Živo na Produktnoj berzi

Produktna berza u Novom Sadu saopštila je da je početak godine doneo snažan rast cena kukuruza, pšenice i soje. Vodeća kultura, po skoku cena, bio je kukuruz sa preko 12 odsto. Ukupan promet robe na Produktnoj berzi za ovu nedelju je iznosio 8.057 tona, čija je finansijska vrednost iznosila 215.160.400,00 dinara.

U odnosu na kraj godine kada je došlo do smirivanja tržišta početak godine donosi snažan rast cena kukuruza. Ugovori su zaključivani od 19,50 do 21,80 din/kg bez PDV-a. Najviša dostignuta cena ove žitarice dovezena kupcu iznosila je 22,20 din/kg bez PDV-a. Uzrok rasta na domaćem tržištu je direktna posledica dešavanja na ino-tržištima. Ponderisana cena je iznosila 21,06 din/kg bez PDV-a (23,17 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni posmatrani period cena je viša za 12,05 odsto.

Pšenica nije bila toliko „atraktivna“ roba u trgovanju kao kukuruz, navodi se u izveštaju Berze. Pšenicom se trgovalo od 22,00 do 22,70 din/kg bez PDV-a (24,20 din/kg sa PDV-om). Ponder cena je iznosila 22,28 din/kg bez PDV-a (24,50 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući period cena je viša za 6,57 odsto.

Pojačana potražnja za sojom domaćih trgovaca, protekle nedelje, pomerala je cenu ove uljarice stalno ka gore. Ugovori za soju su zaključivani u cenovnom rasponu od 54,00 do 57,50 din/kg bez PDV-a. Pondrisana cena je iznosila 55,89 din/kg bez PDV-a (61,48 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast od 7,49 odsto. Pojačana tražnja za zrnom soje je nastavljena i krajem nedelje.

Suncokretova sačma sa min. 33 odsto proteina je trgovana po jedinstvenoj ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a (37,20 din/kg sa PDV-om). Međutim, tražnja krajem nedelje je bila po nešto višim cenama.

Sojina sačma sa minimum 44 odsto proteina trgovana je po 61,50 din/kg (73,80 din/kg sa PDV-om).

Stočni ječam se kretao u uskom cenovnom opsegu od 20,50 do 20,80 din/kg. Ponderisana cena iznosi 20,73 din/kg bez PDV-a (22,79 din/kg sa PDV-om).

UREA – ruska 25/1 je realizovana po cenama od 34,20 FCA do 36,70 CPT din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

 

Turbulencije na globalnom tržištu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 4,33 odsto, a kukuruz 8,14 odsto, navodi se u izveštaju Produktne berze.

Cena kukuruza se ove nedelje kretala uzlaznim trendom, na šta je uticao objavljeni USDA izveštaj koji je pokazao smanjenje zalihe na globalnom nivou i smanjenu američku proizvodnju. Najave Argentine o uvođenju izvoznih kvota, takođe su uticale na kretanje cene. Kineska tražnja za kukuruzom ostaje i dalje jaka, dok kukuruz podstiče rast cena drugih žitarica.

Na cenu pšenice ove nedelje uticali su različiti faktori. S početka nedelje učenici na tržištu su bili oprezni zbog objavljivanja USDA izveštaja, da bi na kraju nedelje cena pšenice rasla. Na tržište pšenice utiče i potencijalno povećanje izvoznih taksi Rusije sa 25€/t na 45€/t. Ove nedelje na međunarodnom tržištu, zabeležene su kupovine Japana i Južne Koreje, dok je Egipat otkazao tender pšenice zbog visokih cena.

Cena soje u Čikagu dostiže svoje najviše nivoe od juna 2014. godine. Zalihe soje su revidirane naniže, a kineska tražnja ostaje velika. Zbog zabrinutosti da će se globalne zalihe smanjiti, kako se tražnja povećava, cene soje se kreću na najvišem nivou u poslednjih šest godina. Podaci iz prethodne nedelje pokazuju da su američke izvozne prodaje soje u porastu.

S. K.