banner-image

Ledeni dani neće naškoditi usevima u Bačkoj

Najavljeni minusi ne bi trebalo da nanesu štete na usevima u severnoj Bačkoj jer je većina u dobroj „kondiciji“. Poljoprivrednicima se savetuje da što pre uzmu uzorke za analizu sadržaja azota, dok se sama prihrana preporučuje za period od kraja januara i početka februara, prenosi RTV.

Iako su polja u subotičkom ataru pobelela početkom nedelje, poljoprivrednici ističu da je palo svega nekoliko centimetara snega i da je za ozime kulture potrebno još padavina. Ali, šta je – tu je, pa će i tih nekoliko litara koliko donosi otopljenje ovog snega značiti za rezerve vlage.

– Ono što treba reći je da je stanje useva generalno dosta dobro. Oko osamdeset pet odsto useva na teritoriji Subotice, što se tiče bar ozimih strnina je u fazi bokorenja, a svega onih petnaestak procenata što je posejano van rokova nalazi se u fazi od jednog do dva lista. I mislim da čak ni u ovim uslovima kratkotrajne golomrazice, od minus deset koje su najavljene tokom naredne nedelje ne bi trebale naneti probleme, a pogotovo ne ovim većim usevima, ali, kažem, još jedno par centimetara snega – dobro bi došlo, ističe direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

Ono što sledi u poljoprivredi jeste uzimanja uzoraka zemljišta kako bi se odredio sadržaj nitratnog azota, na osnovu čega se određuje koliko je potrebno đubriva za prihranu useva. Savet poljoprivrednicima je da za taj posao ne čekaju velike minuse, dok za samu prihranu ima vremena.

– Ne treba žuriti jer najavljuju da će biti dve nedelje dosta hladnog vremena. Možda, ko se odlučio za UREA-u, gde su veći usevi, tek krajem ovog perioda, znači to će biti negde pred kraj januara i u prvoj polovini februara, ukoliko se radi UREA-om, trebalo bi odraditi prvu prihranu ozimih strnina“- dodaje on.

To se ne odnosi i na ječam, za koji se prihrana savetuje tek krajem februara, pa stoga se uzimanje uzoraka savetuje tek po okončanju najavljenih minusa.