banner-image

Ovce koje čuvaju vinograd od korova sve češće predmet krađe

Kradljivci stoke odneli su 14 ovaca i skupocen solarni panel iz vinograda kuće Moët u Francuskoj, piše „Vino i fino“, koja koristi ovce kao prirodnu zamenu za herbicide

Godina za nama bila je izuzetno teška za proizvođače šampanjca: vino koje je sinonim za svečane i vesele prilike prošle godine se malo otvaralo širom sveta, i prodaja je opala za čak 70 procenata. Moćne šampanjske kuće, sa velikim kapitalnim rezervama, svakako će izdržati ovaj veoma težak period u kome je čak 100 miliona boca ostalo neprodato, ali im u prilagođavanju na krizu svakako ne pomaže nov, bizaran problem koji nema nikakve veze sa koronavirusom: krađa ovaca iz vinograda!

Širom Francuske ovce se u sve većoj meri koriste kao prirodna, ekološki održiva zamena za pesticide. Ovce rado jedu korovske biljke u vinogradima, umanjujući potrebu za drugim oblicima zaštite.

Kako prenosi L’Union, list iz Šampanje, krađe ovaca iz vinograda sve su češće, a u poslednjoj akciji kradljivaca stoke ukradeno je 14 ovaca iz ekološkog vinograda kuće Moët. Lopovi su odneli i preskupi solarni panel koji učestvuje u snabdevanju električnom energijom ovog vinograda.

Moët, kuća koja do kraja godine namerava da u potpunosti napusti upotrebu herbicida, nije jedina velika kuća koja koristi ovce za uništavanje korova.

Britanska vinarija Nyetimber i novozelandska kuća Yealands Wine opredelile su se za korišćenje ovaca sorte „bejbidol“, malenih životinja koje nikako ne mogu da dohvate čokote grožđa, ali su više nego sposobne da jedu korov.