banner-image

Poljoprivrednik iz Mošorina okrivljen za vrbovanje radnika

Početak suđenja u novosadskom Višem sudu, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva u Mošorinu Gavri Bagiću (51), okrivljenom za trgovinu ljudima, zakazanom za dva poslednja dana prošle sedmice, odložen je zbog sprečenosti zastupnika optužnog akta.

Optuženi se tereti da je počinio ovo delo, u pomenutom mestu kod Titela, tako što je od 2002. godine do lane 17. marta, upotrebom sile i pretnje, dovođenjem u zabludu i održavanjem u njoj, kao i zloupotrebom teških prilika vrbovao i prevozio osobe, zbog eksploatacije njihovog rada. Predsednica veća, sudija Nataša Vojnović odložila je početak suđenja za 10. i 12 mart, prenosi Dnevnik.

Okrivljeni na pripremnom ročištu u novembru prošle godine nije priznao delo koje mu se stavlja optužnicom na teret, ali je ostao u pritvoru u kojem se nalazi deset meseci, odnosno, od lišenja slobode.

Optužni akt, sastavljen na dvadesetak strana, uzimajući u obzir i izjave svedoka, počinje slučajem kojim se okrivljeni tereti da je u Jovanovićevoj ulici 88, počinio krivično delo nad oštećenim Atilom M. od 2002. godine do 2013. tako da on za njega radi na neregistrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, držeći ga u nehumanom uslovima stanovanja bez osnovnih sredstava za život.

Ponudio mu je stan i hranu, uz isplatu zarade od 100 evra mesečno, ako je znao da to neće činiti, da bi ovaj hranio i čistio stoku. Okrivljeni je bio smešten s trojicom radnika u prljavoj prostoriji u kojoj su bila četiri kreveta i peć na loženje. Nije mu bila omogućena upotreba kupatila i toaleta, nuždu je vršio napolju iza štala, sredstva za ličnu higijenu ponekad je dobijao, kupao se napolju, a zimi u prostorijama za proizvodnju.

Osim radne odeće drugu nije imao, osumnjičeni nije isplaćivao zaradu, već ga je držao u zabludi, da će to biti učinjeno kada bude para, dok oštećeni nije imao novac da kupi hranu, odeću, obuću i sredstva za higijenu. On je svakodnevno bez slobodnog dana, ustajao oko 4. 30 časova i radio do 21 sat, bez slobodnog dana i obavljao poslove oko 200 goveda. Pri tome bio je zlostavljan i trpeo pretnje, navedeno je u optužnici, koju zastupa zamenik Višeg tužioca Slobodan Jovanović .

U periodu od 2010. godine do 2019, po sličnom scenariju prema optužnom aktu, oštećen je Maranel P., koji je kao i prethodni oštećeni pobegao s posla, da bi ga okrivljeni pronašao kod drugog poslodavca u istom mestu.

U optužnici dalje slede imena oštećenih Dragoslava Ž. , Josipa M. i Šandora K., u kojim se suštinski ne menjaju optužbe, već detalji oko vremena i načina izvršenja dela koje se pripisuje optuženom.

Okrivljeni je u svojoj odbrani naveo u ranojoj fazi postupka da od petorice oštećenih navedenih u optužnici, on poznaje trojicu, od kojih jedan nije radio za njega. Na pitanje tužioca, navodno, izjavio je da ih je znao samo po nadimcima.

Jedan od branilaca okrivljenog, advokat Boško Arsenijević na pripremnom ročištu ukazao je da odbrana stoji na stanovištu da će se tek na glavnom pretresu utvrditi da li je svaka strana imala koristi od ovakvog poslovnog odnosa. Naime, po braniocima, reč je o tome da se država umešala u u odnose u ovoj oblasti, koji traju više od jednog veka na ovom prostoru, a kad se radi o poljoprivrednim gazdinstvima, ne vodeći računa o realnostima u održavanju ovakve proizvodnje.