banner-image

Izabrana najbolja maslinova ulja i vina Rovinjštine

Jubilarna 30. Antonja obeležena je ove godine na drugačiji način kako trenutno nalažu propisane mere i dozvoljavaju mogućnosti. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji Rovinjštine koja slavi plodove rada i truda vinara i maslinara u ovom delu Hrvatske.  

Udruženje Agrorovinj održalo je deo aktivnosti iz manifestacije Antonja, a vezane su uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina. U čast obeležavanja jubilarne godine izrađena je posebna brošura u saradnji Agrorovinja i Mesnog odbora Rovinjsko Selo.

Antonja 2021. donosi rezultate 18. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocenjivanje predato i ocenjeno 39 uzoraka maslinovog ulja. U kategoriju ekstra devičansko maslinovo ulje svrstan je 31 uzorak. Zlatnom medaljom nagrađeno je 11 ulja, a srebrnom medaljom 12 maslinovih ulja. Bronzanu medalju dobilo je pet ulja, dok su počasnom medaljom nagrađena tri ulja. Ocenjena ulja pretežno karakteriše balansirani okus osećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svežim mirisima. Vegetacijsku godinu obeležile su povoljne vremenske prilike koje su za rezultat imale kvalitetan rod ploda maslina na Rovinjštini.

„Kao najčešće negativno svojstvo prisutno u uzorcima ulja svrstanih u devičanska ulja istakli bismo ulja dobijena preradom ploda napadnutog maslininom muvom i ulja sa izraženim negativnim svojstvom taloga,“ naglasio je Damijanić predsednik udruženja Agrorovinj.

Posebno se ističu prva četiri ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su dva ulja Aleksandra Rajića i ulje OPG Juraja Mastilovića, dok je šampionsku titulu ove godine odneo Dalibor Milić.

Vina Rovinjštine 2020. godine odlikuje vrlo visok kvalitet. Uzorci su predati na ocenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizičko–hemijske analize i organoleptičko ocenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 23 uzorka vina, od kojih je zlatnom medaljom nagrađeno devet, a srebrnom medaljom osam vina.

U kategoriji belih i crnih vina proizvedenih modernom tehnologijom pobednik Antonje sa svojom Malvazijom istarskom i Merlotom je P.O. Vivoda. Tradicionalnom tehnologijom u kategoriji belih vina za najbolje je ocenjeno vino Malvazija istarskog proizvođača Elvisa Prenca, a u kategoriji crnih vina Mofardin Massimo dobio je zlato za njegov Merlot.

O manifestaciji Antonja:

Prva Antonja održana je 17.1.1992. godine. Tada je enolog Mario Staver zaključio da su vinogradari Rovinjštine dobri, dok su izrazito loši podrumari. Samo 10 godina kasnije izjavio je da su uprkos lošoj vinogradarskoj godini vinari postigli dobre rezultate. Još 10 godina kasnije, tj. 2012. enolog Sanja Radeka pohvalila je vinare koji su u izuzetno lošoj vinogradarskoj godini postigli čak izvrsne rezultate.

 Prva izložba maslinovih ulja, takođe samo Rovinjštine, održana je 2004. godine. 2005. godinu obeležio je prvi proizvođač vina na biodinamičkim načelima i tadašnji pobednik Antonje Rino Šuran.

Rošinjola, autohtona sorta masline koja se uzgaja na području od Limskog kanala do Bala, označila je Antonju 2007. godine kad je predstavljen naučni rad „Knjiga o rošinjoli,“ delo Rovinjke Sare Godene i Đanfranka Pribetića, a izdavač je udruženje Agrorovinj.

Grad Rovinj 2010. godine podelio je u zakup preko 350 hektara poljoprivrednog zemljišta što je dovelo do značajnog razvoja poljoprivrede te uključivanja novih mladih poljoprivrednika, uglavnom u vinarstvu i maslinarstvu. Iste godine Emil Peteh izlaže maslinovo ulje proizvedeno iz uzgoja maslina na biodinamičkim načelima s ekološkom markicom.