banner-image
banner-image

Novosadski Galens razvija agrobiznis u Republici Srpskoj

Novosadska građevinska kompanija Galens, u kojoj je jedan od ključnih ljudi Nebojša Petrić, vlasnik preduzeća za trgovinu mineralnim đubrivima Promist doo, preko povezanih firmi i ogranaka pod svoje uzima nekadašnje agrarne gigante Republike Srpske.

Posredno, najveći i kontroverzni investitor u Vojvodini, Galens je u igri za bijeljinsku šećeranu, a njegov partner u nekoliko velikih poslova – fočanski Pavgord pre dva dana kupio je imovinu Žitoprometa. Nove gazde su za Šećeranu i Žitopromet spremili, odnosno dali po milion i po evra.

Naime, krajem 2020. godine odbor poverilaca Šećerane dao je zeleno svetlo firmi NSG rent iz Zvornika da za tri miliona konvertibilnih maraka kupi imovinu te fabrike. Direktor NSG renta, osnovanog prošle godine, je Bojan Galić, jedan od osnivača novosadskog Galensa i zastupnik firme RS Galens invest, koja je ogranak istoimene kompanije iz Novog Sada.

Bosanskohercegovački mediji podsećaju na to da je do sada prodaja imovine Fabrike šećera Bijeljina pokušana 15 puta ali bez rezultata.

Na ponovljeni oglas za prodaju imovine stečajnog dužnika „Fabrika šećera Bijeljina“ javio se samo jedan kupac i to firma NSG rent iz Zvornika. Ovo je 16. put da se pokušava prodaja Šećerane, a svi dosadašnji pokušaji bili su bez rezultata. Sada se očekuje da Skupština poverilaca Šećerane da NSG rentu odobrenje za kupovinu imovine ove fabrike.

Inače, većinu u Skupštini poverilaca Šećerane ima Gordan Pavlović, odnosno njegova kompanija Pavgord koja sa firmom Galens ima veoma uspešnu saradnju. Naime, Pavgrod je zajedno sa Galensom preuzeo većinski udeo u Pavlović banci, koja je kasnije preimenovana u Našu banku. Nebojša Petrić i Gordan Pavlović za banku su dali 3,5 miliona evra.

Partner Galensa, Pavgrod, u ponedeljak je kupio nepokretnu imovinu Žitoprometa po ceni od 3,1 miliona KM (1,55 miliona evra) i tako postala stoodstotni vlasnik ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta iz Bijeljine.

Fočanska kompanija Pavgord jedina je dostavila ponudu. BH mediji podsćaju da je nepokretna imovina Žitoprometa ponuđena prvo po ceni od 9,28 miliona KM, a potom je na drugoj licitaciji snižena na 8,36 miliona, dok je na trećoj prodavana za 3,9 miliona.

Pavgord je ranije kupio pokretnu imovinu ove firme i uplatio 600.000 KM za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Nebojša Petrić odavno je u poljoprivrednim vodama, a u svetu biznisa slovi za poslovnog čoveka bliskog svim vlastima. U poslovnim krugovima poznato je da je posle 2000. bio blizak vojvođanskim funkcionerima iz redova Demokratske stranke. Danas se u medijima često navode njegove tesne veze sa vlastima u Srbiji i Republici Srpskoj. Njegovo preduzeće Promist od 2002. godine posluje u poljoprivrednoj branši, trgujući na veliko hemijskim proizvodima – veštačkim đubrivom, čime se i danas bavi.

S. G.