banner-image

Sajam i prodaja peglane kobasice ove godine samo onlajn

Zbog trenutne epidemiološke situacije i važećih mera zabrane okupljanja i organizacije, Sajam pirotske peglane kobasice neće biti održan u dugogodišnjem formatu u sportskoj hali „Kej“, već će tridesetak lokalnih proizvođača promociju svog proizvoda, ali i prodaju, imati na internetu i sajtu namenjenom ovom delikatesu.

Manifestacije koju tokom dva dana obiđe i preko 10.000 posetilaca, ove godine neće biti, a ljubitelji dobrog ukusa biće uskraćeni za degustaciju „pirotske“ vijagre, ali i rakije, vina, sira i kačkavalja, pišu Južne vesti.

Ipak, da se ne stane sa tradicijom, ali i da se omogući lakša prodaja ovog pirotskog specijaliteta, Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice u saradnji sa Turističkom organizacijom i gradom Pirotom, pokrenuće neku vrstu internet izlaganja, predstavljanja, promocije i prodaje proizvoda izlagača.

Kako saopštavaju iz Udruženja i Turističke organizacije, za ove namene uskoro počinje da radi i sajt namenjen upravo ovom proizvodu, sa svim izlagačima koji imaju proizvedene peglane kobasice.

Na njemu će biti i osvrt na zaštitu geografskog porekla imena i Elaborat zaštite proizvoda, retrospektiva svih sajmova peglane kobasice, video zapise proizvođača i njihovo predstavljanje, obaveznu analizu bezbednosti proizvoda svih izlagača, kao i markice sa QR kodom i karakteristikama proizvoda – kažu u saopštenju organizatori.

Sajt namenjen pirotskoj peglanoj kobasici nastaviće sa radom i nakon 30. januara kada se planira ocena kvaliteta proizvoda od strane stručnog žirija, u prostorijama Ekonomske škole u Pirotu.

Na internet prezentaciji/sajtu naći će se ove godine tridesetak lokalnih proizvođača i dugogodišnjih izlagača ovog proizvoda. Svi proizvodi izlagača i proizvođača poslati su u Veterinarski Institut Niš na mikrobiološku analizu, rezultati analize, kao i početak rada sajta peglana kobasica i predstavljanje očekuje se do 25. januara – kažu organizatori.

Sajam pirotske peglane kobasice održava se već osam godina.