banner-image

Lombardija potencira saradnju sa Vojvodinom u oblasti poljoprivrede, kulture i nauke

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je putem video-linka sa predsednikom italijanske regije Lombardija Atiliom Fontanom o dosadašnjoj saradnji i njenom intenziviranju.

– Činjenica da je ova konferencija došla na inicijativu italijanske strane govori o tome koliki je značaj naše saradnje. Lombardija je za nas uzor u mnogim oblastima i jedna je od najrazvijenijih regija od koje možemo mnogo toga naučiti, kazao je predsednik Mirović, podsećajući da je 2018. godine potpisan Sporazum o saradnji dveju pokrajina.

Prema Mirovićevim rečima, AP Vojvodina i Lombardija ostvaruju uspešnu i dugogodišnju saradnju posebno u oblasti privrede. Kako je naveo, to je posebno važno pošto je ta italijanska regija među prvima u svetu bila pogođena epidemijom virusa kovid 19.

– Imamo mnogo prostora za intenziviranje saradnje, pre svega u oblastima poljoprivrede, kulture i nauke. U Lombardiji postoje snažni i razvijeni naučno-tehnološki parkovi i značajno je čuti njihova iskustva i primeniti ih u našem Naučno-tehnološkom parku, izjavio je Mirović.

– Italijanske regije drugi su partner po ukupnoj razmeni kada govorimo o Vojvodini i veoma značajan spoljnotrgovinski partner naše zemlje, dodao je Mirović.

– Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada uputile su pomoć Italiji kada joj je bilo najpotrebnije, i to je dokaz našeg prijateljstva i dobre saradnje, koju ćemo ubuduće intenzivirati kroz projekte ekonomskog razvoja“, kazao je Atilio Fontana.

Podsekretar regije Lombardija za međunarodne odnose Alan Kristijan Rici kazao je da je ta regija posebno zainteresovana za saradnju na projektima poljoprivrede, održivog razvoja, cirkularne ekonomije i automobilske industrije.