banner-image

Paori dobili sud protiv Vlade Vojvodine zbog njiva za Tenis i Fud planet

Poljoprivrednici okupljeni u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata dobili su na Upravnom sudu u Novom Sadu drugi spor koji zbog davanja saglasnosti na izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup nemačkoj kompaniji Tenis i zrenjaninskoj firmi Fud planet vode protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

-Stigla nam je presuda u kojoj stoji da smo dobili upravni spor, čemu smo se I nadali. Ovo je drugi put da sud donosi presudu u našu korist. Očekujemo sada da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu uvaži našu žalbu i poništi rešenje o davanju državnih njiva u dugoročni zakup investitorima koji za to nisu ispunjavali uslove – izjavio je za Agrosmart predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Banatski poljoprivrednici podneli su pre dve godine tužbu protiv Sekretarijata za poljoprivredu zbog odluke o dodeli oranica na 30 godina Tenisu i Fud planetu – ulagačima koji nisu ispunjavali uslove postavljene zakonom i uredbama o izdavanju državnih njiva u dugoročni zakup.

Banatski poljoprivrednici pred sudnicom u Novom Sadu

-Iako smo dobili prvi spor pred Upravnim sudom, na osnovu činjenica da investitori ne ispunjavaju reference koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i zakon o poljoprivrednom zemljištu, Pokrajinski sekretarijat ponovo je doneo istu odluku mada kod samih investitora nije bilo nikakvih promena – oni i dalje nisu imali potrebne reference i nisu zadovoljavali uslove, objasnio je Kleut dodajući da je prvobitno u planu bilo da se Tenisu u zakup da 75.000 hektara, a firmi Fud planet 1.500 hektara, što bi imalo pogubne posledice i uništilo bi stotine banatskih porodica i život u Vojvodini – kazao je Kleut. – Planirano je da Tenis napravi 24 svinjca u Vojvodini i da mu se u te svrhe daju enormne površine kvalitetnog zemljišta. Takvim odlukama bi se sigurno došlo do potpune depopulacije tih sela. Ovdašnji poljoprivrednici ostali bi bez mogućnosti da dođu do zemljišta u zakup, ne bi imali od čega da žive i hrane porodice, a drugi veliki problem je ekološko pitanje i zagađenje životne sredine.

Podsetimo, kompanija Tenis nije još uvek došla u Srbiju iako je tadašnji premijer Aleksandar Vučić, potpisujući sporazum sa vlasnikom nemačkog mesnog giganta Klemensom Tenisom, 2016. godine, rekao da je to istorijska investicija poredeći je sa dolaskom Mercedesa. Umesto Tenisa koji je, kako je najavio Vučić, planirao da u stočarsku proizvodnju u Srbiji investira 300 miliona evra, a da od naše države zakupi njive na 30 godina, danas nemamo nijedan uložen evro.

Neke od parcela u Zrenjaninu koje su čuvane za Tenis, oko 1.800 hektara, date su firmi u stečaju – Industriji mesa PKB Imes na čijoj je farmi u Farkaždinu pretprošle godine došlo do pomora svinja zbog gladi. Državno poljoprivredno zemljište u zrenjaninskim katastarskim opštinama izdavano je prošle i pretprošle godine u zakup i drugim firmama za koje ovdašnji poljoprivrednici sumnjaju da ispunjavaju uslove. Elem, u mnogim zrenjaninskim selima meštani koji se bave poljoprivredom ostali su bez mogućnosti da iznajme državne njive u svojim selima, odnosno da održavaju svoju proizvodnju i porodice.

S. G.