banner-image

Rast cena na berzi, soja dostigla 60 dinara bez PDV

Od početka godine se nastavljaju pozitivni cenovni trendovi najtrgovanijih berzanskih roba – kukuruza, pšenice i soje. Ove nedelje je soja bila vodeća kultura po rastu cena. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 7.899 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 324.256.800,00 dinara.

Rast cena kukuruza se nastavlja. Ugovori za kukuruz zaključivani su u cenovnom rasponu od 21,50 do 22,00 din/kg, dok su ugovori za kukuruz dovezen u luku, zaključivani od 22,40 do 22,70 din/kg bez PDV-a. Ono što može uticati na dalji rast cena su zahtevi pojedinih zemalja da se reguliše izvoz kukuruza, kao što je zahtev proizvođača stočne hrane u Ukrajini. Ponderisana cena je iznosila 21,84 din/kg bez PDV-a (24,02 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni posmatrani period cena je viša za 3,69%.

Pšenica je trgovana po jedinstvenoj ceni od 23,00 din/kg bez PDV-a (25,30 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ponderisanu cenu. Na rast cene pšenice uticala je ponovo vest iz Rusije da će dodatno povećati izvozne takse koje su već uvedene. U odnosu na prethodnu nedelju ponderisana cena je veća za 3,23%.

Soja početkom nedelje je zabeležila snažan rast, najviša dostignuta cena je iznosila 60,00 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje je došlo do pada cena ove uljarice, a trgovanje se odvijalo po cenama od 59,00 din/kg bez PDV-a. Pondrisana cena je iznosila 59,45 din/kg bez PDV-a (65,39 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu sedmicu cena je porasla 6,64%.

Suncokretova sačma sa min. 33% proteina je trgovana u cenovnom opsegu od 33,50 do 34,50 din/kg bez PDV-a.

UREA  je realizovana po cenama od 35,86 fco dovezeno din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje ta cena se plaćala za  fco utovareno.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,41%, a kukuruz  1,87%. Masovne kineske kupovine podigle su cenu kukuruza u Čikagu. Zabeležene su velike prodaje američkog kukuruza Japanu, Meksiku i Izraelu. Ukrajinska vlada razmatra mogućnost da ograniči izvoz kukuruza na 22 mil t, zbog straha da će jaka inostrana tražnja izazvati manjak u ovoj zemlji. Rusija takođe od 1. marta uvodi izvozne takse za kukuruz.

Na početku nedelje cena pšenice je porasla na šestogodišnje maksimume u Čikagu. Ruske vlasti odlučile su o izvoznim taksama za pšenicu, koje će od 1. marta iznositi 50€/t. Na porast cena uticali su i jaka kineska tražnja, suše na ključnim površinama i napori vlade da smanji izvoz.  U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 4,21%, a sojina sačma je pojeftinila 5,74%.

Žetva u Brazilu je počela, a kiše su stigle na kontinent Južne Amerike, što je uticalo na kretanje cena soje. Aktivnost fondova takođe je uticala na cenu ove nedelje. Izvoz američke soje u toku prošle nedelje iznosio je preko 2 mil t, a zabeležene su kineske kupovine američke soje. Na kraju nedelje, cene soje su pale zbog poboljšanja vremenskih uslova u Južnoj Americi.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,87%, a kukuruz  0,71%. U toku ove nedelje, cene kukuruza na Evronekstu su bile stabilne, dok su cene mlinske pšenice u toku ove nedelje dostigle svoj najviši nivo od aprila 2013. godine.