banner-image

Zaštita lucerke od korova u vreme mirovanja i ranog proleća

Lucerka je najvažnija krmna kultura, a najveći problem u njenoj nezi je zaštita od korova.Najznačajniji korovi u usevima lucerke su različiti u različitim fazama razvića. U fazi setve i zasnivanja: pepeljuga ,sinapis, mišjakinja (jednogodišnji širokolisni korovi) U kasnijoj eksploataciji: divlji sirak, palamida, njivski poponac, vilina kosica, pirevina, korovsko proso, hoću-neću, maslačak, štavelj.

Prednosti redovnog suzbijanja korova su u tome što je usev čist cele godine i u dobroj kondiciji je tokom eksploatacije (duži niz godina). Samim tim se dobijaju viši prinosi sena , boljeg kvaliteta.

Najveći problem u lucerki u prvom otkosu je pojava korova hoću-neću(tarčužak). Ovaj korov se pojavljuje rano, nekada i pre kretanja lucerke. Кod lucerke koja je starija dešava se da preraste usev. Tamo gde je prisutan ovaj korov dobija se seno lošijeg kvaliteta koje stoka nerado jede.

Veliki problem u lucerki su širokolisni korovi, a tretmani protiv njih mogu se obaviti u fazi mirovanja vegetacije i u rano proleće posle kretanja lucerke i korova. Suzbijanje uskolisnih korova se može obaviti i kasnije tokom vegetacije(poštujući karencu preparata). 

U fazi mirovanja vegetacije mogu se primeniti neki od sledećih herbicida:

– na bazi a.m.metribuzin-Mistral,Welton-0,5-1 kg/ha – na bazi a.m.tifensulfuron-metil-Harmony,Symphony, Okvir, Piano -15-20 g/ha +Trend 0,05% Ovi herbicidi se primenjuju isključivo u fazi mirovanja. Ukoliko se primene kasnije mogu da izazovu žutilo nadzemnog dela biljaka.

U fazi posle kretanja vegetacije se mogu primeniti herbicidi:

-a.m.imazamoks-Pulsar 40(lucerka u zasnivanju-u fazi druge troliske;Passat 40-1-1,2 l/ha(lucerka i zasnivanju, u fazi druge troliske i zasnovana lucerka kada je visine 8 cm) -a.m.bentazon-Galbenon,Bentaron,Savazon-3 l/ha(usev visine 10-15 cm,korovi u fazi 2-6 listova) -a.m.2,4 DB-Butoxone DB-1,5-3 l/ha(posle nicanja useva i korova do faze treće troliske).

Dobre rezultate u suzbijanju korova daje i kombinacija herbicida Butoxon DB -1,5-2 l/ha +Okvir, Piano 10 g/ha bez okvašivača koja se primenjuje što ranije da ne bi došlo do oštećenja lucerke. Кada se primena herbicida obavlja u fazi posle kretanja vegetacije (februar,mart) tretman obaviti u najtoplijem delu dana, tada je najbolje usvajanje preparata i bolji efekat tretmana.

Izvor:PSSS