banner-image

Imamo dovoljno kukuruza za izvoz, neće biti zabrane i uvođenja taksi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije prati sva kretanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Rast izvoza voća i žitarica se nastavlja. Posebno je velika tražnja za kukuruzom koga je u prethodnoj godini bilo u izobilju pa su zabeleženi i rekordni prinosi u pojedinim regionima.

Ipak u nekim delovima sveta nije bilo tako, pa je pojačana tražnja za kukuruzom.
U saopštenju resornog ministarstva navodi se da su povećani izvoz i tražnja za našom najznačajnijom žitaricom, ali da se ne planira uvođenje mere zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice. Takođe neće biti uvedene dodatne takse na izvoz.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza su iznosile 996.527 hektara uz ostvarenu proizvodnju od oko 8 miliona tona i prosečni prinos od 8,1 t/ha. U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6% veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2010-2019) veća je za 29,4%.

Odličnom proizvodnjom ostvarenom u 2020. godini biće zadovoljene domaće potrebe u tržišnoj 2020/21 godini, od čega će čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.

Prema raspoloživim podacima Uprave carina, u periodu od oktobra, kada počinje tržišna godina, do decembra, izvezeno je 1.330.237,08 tona kukuruza.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ulaganjima u poljoprivrednu infrastrukturu, a pre svega u sisteme za navodnjavanje, nastojaće da održi trend rasta proizvodnje. U toku je realizacija 49 projekata sistema za navodnjavanje širom Srbije, kaže se u saopštenju.