banner-image
banner-image

Afrički poljoprivrednici na rubu opstanka, kakao niko neće

Poljoprivrednici plaćaju cenu smanjene globalne potrebe za kakaom. Obala Slonovače i Gana, na koje otpada gotovo 70 odsto svetskih zaliha, proširile su proizvodnju upravo u trenutku kada je pandemija koronavirusa zaključala gradove od Pariza do Los Anđelesa, prenosi RTS.

– Patimo zbog nagomilavanja kakaa. Teško nam je da nahranimo svoju decu, žali se Baba Kampe, poljoprivrednik koji kakao gaji na plantaži od osam hektara.

Nove okolnosti su značajno smanjile potražnju. Uzgajivači ne mogu da prodaju svoju sirovinu, a nemaju načina da je skladište. Proizvođači čokolade širom sveta koriste nezavidnu situaciju u kojoj su se farmerin našli kako bi smanjili troškove i kupili sirovinu po dosta jeftinijim cenama. Posrednici plaćaju manje od minimalne cene koju je vlada propisala, a Obala Slonovače je morala da ponudi ogromne popuste da bi se otarasila ovosezonskog roda.

Prosečna zapadnoafrička uzgajivačka farma ne prelazi veličinu od 3,5 hektara i hrani šest do osam članova porodice. Više od polovine uzgajivača u Obali Slonovače živi ispod granice siromaštva. Bez pristupa navodnjavanju i modernim poljoprivrednim tehnologijama, oslanjaju se na vreme. Sada ni to više nije važno jer kupaca nema.

Čokolada je luksuzni proizvod koji se najviše kupuje u vreme praznika, okupljanja, proslava i darivanjaima. Ljubitelji čokoladu upakovanu u atraktivne kutije i omote često kupuju i impulsivno, a pandemija koronavirusa je primorala ljude da se sve više okrenu onlajn kupovini i prorede odlaske u prodavnice, gde su se ranije u poslednjim trenucima pred odlazak na kasu odlučivali za pokoji slatkiš.

Izostala je i kupovina raznih prazničnih pakovanja čokolada koje koje se obično poklanjaju na Božić i Novu godinu. Pandemija je smanjila proizvodnju i stvorila globalne viškove, pa se Obala Slonovače sada grčevito bori da proda i najkvalitetniji kakao na svetu.

Nedavno je bila prinuđena da najfiniji kakao prodaje po ceni koja je smanjena za čak 150 funti (205 dolara) po toni.