banner-image

Krkobabić: Mladima 150.000 praznih seoskih kuća

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je da će preko javnog poziva biti podeljeno oko 150.000 praznih seoskih kuća mladim bračnim parovima.

Hoćemo da prazne kuće u Srbiji, njih 150.000, idu na javni poziv, da omogućimo da mladi bračni parovi dobiju te kuće sa okućnicama„, rekao je Krkobabić za Pink.
Ističe da su to ključne stvari koje treba realizovati, kao i da uskoro ide inicijativa za podelu besplatne zemlje.
Tu je i ključna jedna stvar, a mislim i da ministar Nedimović deli to mišljenje, a to je da se uskoro definiše garantni fond za jedan niz strateških poljoprivrednih proizvoda„, rekao je Krkobabić.
Tako će, kaže on, seljak znati zbog čega radi.
Ističe da je priča o selu mnogo šira od same poljoprivrede, pošto se tu radi i o infrastrukturi, kulturi i socijalnim zbivanjima.
Svi ministri imaju prostora da se razigraju na toj priči„, dodao je Krkobabić.
U Srbiji postoji oko 200.000 hektara neiskorišćenog državnog zemljišta, a ministar Krkobabić predlaže da se mladim bračnim parovima dodeli na korišćenje do 50 hektara bez naknade, što bi im omogućilo da rade o dobro žive od poljoprivrede.

„Naša ideja je da državnu zemlju ustupimo mladim poljoprivrednicima i bračnim parovima. U centru programa nacionanog tima za preporod sela Srbije jeste uprava agrarna i socijalna reforma. Ona je usmerena prvenstveno na mlade ljude, bračne parove koji svoj život vide na selu“, rekao je Krkobabić, dodajući da je ovo ideja koju podržava i predsednik Aleksandar Vučić.