banner-image

U Novom Miloševu otvorena elektrana na biomasu

PEPO Energy, zajednička firma švajcarske energetske kompanije MET Group i lokalnog Arhar Teha izgradila je u u mestu Novo Miloševo elektranu na zelenu energiju.

Kogeneracijsko postrojenje sa instalisanim kapacitetom od 1,2 MW koristi poljoprivrednu biomasu za proizvodnju biogasa, od čega se zatim dobija električna i toplotna energija. Investicija se procenjuje na pet miliona evra, prenosi Balkan green energy news.

MET Group je u ovaj projekat ušla u maju 2020. godine kada je postala vlasnik 51% kapitala obezbedivši neophodno finansiranje, navodi se u saopštenju ove švajcarske kompanije.

Inače, od marta 2019. MET Renewables, deo kompanije MET Group, i srpska energetska kompanija NIS zajedno razvijaju projekat vetroparka Plandište u Srbiji. Švajcarska kompanija je aktivna u regionu, pa je u oktobru kupila vetropark snage 42 MW u Bugarskoj.

Svečanom otvaranju postrojenja prisustvovala je Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, koja je navela da je Srbija dosad izgradila 28 elektrana na biogas.

 “Trenutno gradimo još 73 takve elektrane, pa će Srbija sa oko 100 MW, koji će biti instalirani za godinu ili dve, proizvoditi više električne energije iz biogasa nego Crna Gora, Hrvatska i Slovenija zajedno”, rekla je Mihajlović, saopštila je MET Goup.

Benjamin Lakatos, izvršni direktor MET Group, izjavio je da je elektrana u Novom Miloševu još jedna prekretnica u strategiji ove kompanije za obnovljive izvore energije.

MET Group posluje u Srbiji od 2009. i, kako je naveo, želi da nastavi da širi svoje aktivnosti u sektoru obnovljive energije, ali i svoje konvencionalno poslovanje.

Švajcarska kompanija posluje u sektorima električne energije i prirodnog gasa.