banner-image

Počinje izgradnja nove zgrade Instituta Biosens u Novom Sadu

Evropska investiciona banka dala je saglasnost za početak izgradnje nove zgrade Instituta Biosens u Novom Sadu, najavio je na zvaničnom Instagram profilu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Dodao je da radovi kreću za nekoliko nedelja.
– Važna vest! Evropska investiciona banka dala je konačnu saglasnost za početak izgradnje nove zgrade Instituta Biosens u Novom Sadu – jedne od naših najznačajnijih naučno-tehnoloških ustanova-referentne i u evropskim okvirima. Biće to mesto razvoja novih tehnologija posebno u poljoprivredi. Čestitam mojim saradnicima i svima koji su doprineli ovom poslu. Za nekoliko nedelja počinjemo sa radovima – napisao je Mirović, a prenosi eKapija.
Podsetimo, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, raspisala je u junu 2020. međunarodni tender za izgradnju nove zgrade Instituta BioSense, a za početak radova tada je bio naveden oktobar.
Kako je i ranije najavljivano, nova zgrada Instituta biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja. Na ovaj način srpski poljoprivrednici na raspolaganju će imati moćno oruđe u svom radu a uz to i zdravije i veće prinose, budući da će nova zgrada olakšati posao naučnicima.
Za ovaj projekat, Srbija je od Evropske investicione banke (EIB), dobila zajam u vrednosti od 11 mil EUR, a ugovorom o finansiranju potpisanom 2017. godine, u okviru faze 2 projekta Antares, predviđeno je da država uloži 3 mil EUR. Za izgradnju zgrade biće utrošeno oko 4,5 mil EUR, dok je za savremenu naučnu opremu, planirano 9,5 mil EUR.