banner-image

Vrtiću u Aleksincu prodat lažni med

Uprava i zaposleni u Dečjoj ustanovi „Lane“ u Aleksincu posumnjali su u kvalitet meda koji su dobili od dobavljača koji je prošao na tenderu. Sumnju su postavili na osnovu nesvojstvenog ukusa i mirisa meda, i o tome obavestili Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).
Direktorka vrtića Violeta Popović je o toj sumnji najpre obavestila predsednika SPOS-a pošto su iz iste opštine. Predsednik SPOS-a obavestio je Upravu za veterinu o postavljenoj sumnji.
Veterinarska inspekcija je odmah izašla na teren i obavila inspekcijsku kontrolu, a med je, kako je objavio SPOS, povučen iz upotrebe.
Po dokumentaciji, med pakuje Poljoprivredno gazdinstvo „Vučenović“ iz Sremske Mitrovice, međutim, kako je saznao SPOS, na ovom gazdinstvu nema pčelara, ni obeleženih košnica, niti je registrovana pčelarska proizvodnja.
RS broj objekta za pakovanje meda upisan na etiketi je lažan.
Kako je med nepostojećeg pčelara mogao da bude prodat firmi dobavljaču od strane gazdinstva koje nema pčele ni pčelara, treba da utvrdi istraga. Iz SPOS navode da je najvažnije da je lažni med povučen i da ga deca neće jesti.
Takođe pozivaju na oprez sve koji nabavljaju med. Bagremov med ne može da košta 270 dinara plus PDV što je najčešća cena na tenderima, jer je otkupna cena ovog meda oko 800 dinara za kilogram. Na ovu cenu treba dodati troškove analiza, otkupa, pakovanja, poreza od 10%, zarade pakera i trgovine…