banner-image

Usvojeni program razvoja vinarstva i vinogradarstva osnova za rast sektora

U Privrednoj komori Vojvodine održan je onlajn skup „ Prezentacija programa razvoja vinarstva i vinogradarstva Republike Srbije za period 2021 – 2031 godine“ u organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije i Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“ a uz podršku Privredne komore Vojvodine.
Pozdravljajući učesnike Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Komora mesto okupljanja privrednika i da će i dalje nastaviti da pomaže razvoj i promociju vojvođanskih vinara.

Ovaj program je alat za vinare i vinogradare koji će im omogućiti da ostvare ciljeve koje doprinose razvoju ne samo vinarstva i vinogradarstva , već i razvoju vinskog turizma. Program predviđa i donošenje novog zakona o vinu koji treba da stvori adekvatne uslove za dalji razvoj sektora vinarstva i vinogradarstva uz istovremeno usklađivanje sa propisima Evropske unije istakao je Vučurević.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević predstavio je mere sekretarijata koje se tiču vinarstva odnosno izdvajanje 20 miliona dinara za degustacioni turizam. Konkurs za ovu meru, kako je naveo Ivanišević, biće raspisan početkom marta.
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš istakao je da sekretarijat sprovodi konkurse za vinare i vinogradare i govorio je o konkursima koji su raspisani od 1. februara.
Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije dr Marko Malićanin podsetio je da Vlada Srbije krajem 2020. usvojila Program razvoja vinarstva i vinogradarstva Republike Srbije za period 2021 – 2031 godine , što je kako je istako bila kruna rada Saveza. Ovaj značajn dokument bavi se analizom svetskog vinarstva i vinogradrstva kao i analizom srpskog vinarstva i pokazuje nam gde smo u odnosu na region i svet. To je dokument koji identifikuje sve nedostatke, ali i sve mogućnosti srpskog vinarstva da zauzme svoje mesto na svetskoj mapi istakao je Malićanin.
Predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „ Srem- Fruška gora“ Gordan Bašić govorio je o značaju tog dokumenta ističući da će on doprineti razvoju vinarstva i vinogradarsta kod nas.
Na skupu su govorili i Aleksandar Vinčić, potpredsednik Saveza vinara i vinogradara, Stevan Rajta, zastupnik SVVS, kao i Dragan Krgović, SVVS. Na skupu je govorio i Prof. dr Vladimir Puškaš sa Tehnološkog fakulteta.
Moderator skupa bio je Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine a skupu su prisustvovali i predstavnici vinara kao i državni skeretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić i predsednik Grupacije vinara i vinogadara PKV Bojan Mandić.