banner-image

Ne žuriti sa prihranom pšenice, prethodno uraditi analizu zemljišta

Temperaturna kolebanja u prethodnom periodu nisu ugrozila stanje pšenice u Severnobanatskom okrugu. Žito je u fazi mirovanja i u dobrom je stanju. Stručnjaci savetuju ratarima da još uvek ne započinju prihranu, ali da obavezno urade analizu zemljišta, s obzirom na vrlo različite probne uzorke, prenosi RTV.
Veoma nestabilne dnevne temperature u prethodnom periodu nisu u većoj meri ugrozile stanje pšenice u Kikindi.
Smena hladnih i toplih dana još uvek nema uticaj na pšenicu koja je u fazi početka bokorenja.

-Ko je zasejao u optimanom i van optimalnog roka jesenas, pšenica se dobro izbokorila, jaka je i zdrava i za sada nema razloga za brigu. Prvu prihranu smo obavili oko 20. januara, kada su vremenski uslovi dozvoljavali, dok ćemo drugu prihranu obaviti u martu, kaže Slobodan Krišan, poljoprivrednik iz Mokrina.
Tokom januara, područje Kikinde primilo je dosta padavina, tako da je i stanje sa vodnim zalihama sasvim zadovoljavajuće. Ratari uveliko razmišljaju o prihrani, ali stručnjaci savetuju da se sa tim poslom sačeka.
-Tokom januara meseca smo imali oko 50 litara kiše što je lepa zaliha za predstojeći prolećni period. Napomenuo bih da poljoprivrednici ne treba da žure sa prihranom već da je započnu u drugoj polovini februara. Najbolje bi bilo da urade analizu zemljišta jer su probni uzorci koje smo radili na prisustvo azota veoma različiti, ističe Aleksandar Pap, agronom Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Cena pšenice trenutno je povoljna za proizvođače, ali retko kome su ostale zalihe nakon predaje žita tokom žetve.