banner-image

Novosadska agrarna kasa teška 60 miliona dinara

Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja od 2018. do 2022. godine definisan je pravac razvitka poljoprivrede na teritoriji Grada Novog Sada, a prema rečima člana Gradskog veća za privredu Milorada Radojevića, nakon tri godine primene, ona nije ostala mrtvo slovo na papiru, te su mere u većini sprovedene do sada.
– Kroz akcije iz Strategije razvoja poljoprivrede Grad Novi Sad želi da omogući poljoprivrednim gazdinstvima i ostalim relevantnim akterima sve raspoložive podsticajne mere – kazao je Milorad Radojević. – Posebne mere su tu da pokriju specifičnosti koje se javljaju na teritoriji Grada, a cilj nam je da do 2022. godine realizujemo sve isplanirano.
Program podrške za sproveđenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja, koji se donosi početkom svake godine, trenutno priprema Gradska uprava za privredu, dok saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede. – Sredstva predviđena budžetom za realizaciju ovog Programa za 2021. godinu uvećana su sa 48 na 60 miliona dinara – rekao je Milorad Radojević. – Merama se planira razvoj, ali i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Radojević je ovom prilikom istakao da je budžet za 2016. godinu koji je iznosio 10 miliona dinara, povećan na 60 miliona dinara ove godine, u kojoj su planirane mere koje podrazumevaju podršku mladim preduzetnicima, poljoprivrednim udruženjima, subvencije za organsku proizvodnju, kao i za proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, ali i podršku za preradu na gazdinstvima, osiguranje i edukacije.
Grad Novi Sad subvencioniše mlade poljoprivrednike od 2019. godine, kako bi se unapredio proces proizvodnje, povećala produktivnost i konkurentnost, ali i kako bi se gazdinstva tehnološki osposobila po propisanim standardima.

– Očekivani rezultati mere su postizanje veće energetske efikasnosti i orijentisanosti ka tržištu, kao i dugoročne održivosti biznisa mladih u ruralnim sredinama – naglasio je Radojević. – Želimo da razvijamo i promovišemo mladi i inovativni poljoprivredni sektor, sa idejom da mladi ljudi ostanu motivisani da žive i rade na selu i stvaraju nova radna mesta za sebe i svoje porodice.

Tokom prethodne dve godine, podršku je dobilo 45 mladih poljoprivrednika, za šta je izdvojeno 42 miliona dinara, dok se za ovu godinu planira izdvajanje 23 miliona dinara iz budžeta, kako bi se podržalo još 25 mladih poljoprivrednika.

Među planovima za 2021. godinu, Radojević je istakao novu meru – podršku poljoprivrednim gazdinstvima za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda, za šta je novac obezbeđen u budžetu Grada za 2021. godinu, a njom se planira i povećanje vrednosti primarnih proizvoda kroz preradu i pakovanje.
– Kroz poljoprivrednu proizvodnju, gazdinstva često ne mogu da zarade dovoljno, pa za posledicu imamo migraciju seoskog stanovništva, naročito mlađe populacije kao urbanim sredinama – objasnio je Radojević. – Tamo su mogućnosti za zapošljavanje veće, kao i prosečna primanja, te bi ovom merom bila stvorena mogućnost samozapošljavanja.

Izvor: Dnevnik