banner-image

Beograđanin kupio centar sela Brezna

Kupac planira izgradnju destilerije, hotela sa 12 soba, degustacione sale, vajata…

Vest da jedan čovek prodaje centar sela u srcu Srbije, podno planine Suvobor, obišla je Srbiju. Milivoje Filipović, povratnik iz Francuske uložio je svoju ušteđevinu u kupovinu Doma kulture, pošte, prodavnice, sušare u svom rodnom mestu, želeći da opet oživi kraj u kom je momkovao. Ipak, kako kaže, stigle su ga godine, pa bi taj zadatak poverio nekom mlađem, ko bi imao elana i entuzijazma, ali i novca u džepu da plati sve to.

Nakon nekoliko meseci, poznat je kupac ovih objekata. Ljubiša Jovanović iz Beograda rešio je da svoj novac uloži upravo u selo Brezna i nada se da će oživeti ovo devastirano mesto.

„Kupili smo objekte u centru sela, u planu je da u najvećem objektu bude otvorena destilerija, a sa njom zajedno biće izgrađen hotel sa 12 luksuznih soba, degustacione sale, nekoliko vajata. Pokušaćemo da vratimo duh starih vremena, kada je ovo selo bilo živo i puno naroda. Nadam se da će ovaj zamajac u izgradnji biti korak napred“, izjavio je za RINU, Ljubiša Jovanović.

O ceni po kojoj je kupio objekte u centru sela nije želeo da priča, a pre nekoliko meseci vlasnik Milivoje izjavio je da će sve prodati za 40.000 evra, pa ostaje pitanje da li je tako ostalo ili su našli neki kompromis, prenosi RINA.

Selo Brezna smešteno na obroncima Suvobora, u netaknutoj prirodi, ima veliki turistički potencijal i iako mnogima deluje kao zabit na kraju sveta, selo Brezna ipak ima i svog keca u rukavu.

Prethodni vlasnik Milivoje Filipović odlučio je da sve proda nekome ko bi hteo da nastavi čuvanje sela od zaborava.

Kako je preneo N1, pre nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela.

„Država je odlučila da proda zadrugu. Vratio sam se iz Francuske, a inače sam u toj zadruzi počeo da radim, pre nego što sam otišao u Francusku. Odlučio sam da sve kupim najviše zbog sale u Domu kulture kako bi organizovali proslave, igranke, svadbe… Ali, sada sam u godinama, niko neće da mi pomogne, da dođe do Brezne, i meni više ovo ne treba“, kazao je tada Filipović.

Izvor: RINA/N1

Foto: N1