banner-image
banner-image

Kukuruz 22,30 dinara, pšenica pala na 22,80, soja nuđena po 60,50

U skraćenoj radnoj nedelji (zbog državnog praznika) na novosadskoj „Produktnoj berzi“ nije bilo značajnih cenovnih odstupanja kukuruza i soje, dok pšenica beleži negativan trend. Ukupan promet je iznosio 2.025 tona robe (-32,95%), čija je finansijska vrednost iznosila 50.283.750,00 dinara (-45,91%).

Kukuruz se zadržao na prošlonedeljnom nivou. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 22,00 do 22,30 din/kg bez PDV-a, dok su ugovori za robu isporučeni u luku zaključivali na 22,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 22,10 din/kg bez PDV-a (24,31 din/kg sa PDV-om), što je isto kao i prethodne sedmice.

Povećana ponuda pšenice pomerala je cenu pšenice prema niže. Pšenicom se trgovalo po 22,80 din/kg bez PDV-a, (25,08 sa PDV-om) što ujedno predstavlja ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena hlebnog zrna je niža za 2,15%.

Soja je ove nedelje izostala iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu. Tražnja za sojinim zrnom po 59,50 din/kg i ponuda soje po nešto višim cenama od 60,50 din/kg nisu rezultirali zaključenjem berzanskih ugovora.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 4,58%, a kukuruz je poskupeo 1,70%.

Zabeležene su prodaje američkog kukuruza Kostariki i Gvatemali. Kiše u Brazilu odlažu setvu kukuruza.

Trgovci plaćaju višu cenu za pšenicu zbog rizika od vremenskih prilika. Vrlo niske temperature u Teksasu su pogodile ravnice, koje su uglavnom bez snežnog pokrivača, što sugeriše najmanje delimičnu štetu na ozimoj pšenici. Na međunarodnoj sceni zabeležen je tender Sirije od 200.000t mlinske pšenice.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 0,56%, a sojina sačma je pojeftinila 0,70%.

Nastavlja se rast cena soje, koja i dalje ima korist od kašnjenja brazilske žetve zbog upornih kiša, posebno u najvećem regionu Mato Groso. Uprkos rastu cena soje, prerađivačke aktivnosti ostaju ograničene, sa fabrikama čije margine rastu zbog rasta cena ulja. USDA procenjuje da bi površine soje trebale dostići rekordno visok nivo.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 6,74%, a kukuruz je poskupeo 2,52%.

Cene pšenice na Evronekstu su u ponedeljak naglo porasle kako za trenutni rod, tako i za sledeći. Do rasta cena došlo je zbog smanjenih zaliha u Evropi, posebno u Francuskoj do kraja sezone. Hladni talas u Francuskoj i Zapadnoj Evropi ne bi trebao da ostavi veće posledice. Rad na poljima se nastavlja zahvaljujući blažim temperaturama i većina ozimih useva je u zadovoljavajućem stanju. Cene kukuruza na Evronekstu su se malo menjale na tržištu koje ostaje usko. Razlika u cenama između pšenice i kukuruza utiče na proizvođače stočne hrane da kupuju pšenicu.