banner-image

U usevima uljane repice registrovane odrasle pipe, uskoro suzbijanje

Usevi uljane repice se nalaze u fazi od 7 do 9 i više listova razvijeno (BBCH 17-19). Vizuelnim pregledima useva utvrđeno je prisustvo male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactilys) i velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi).

Takođe, u lovnim klopkama (Merikovim sudovima) se registruju ulovi odraslih jedinki obe vrste, prenosi portal Prognozno-izveštajne službe.

U zavisnosti od lokaliteta, faze razvoja uljane repice i blizine prošlogodišnjih repičišta, razlikuje se i različit nivo prisustva navedenih štetočina.

Laboratorijskim pregledom ženki utvrđeno je prisustvo jaja unutar njihovog tela što ukazuje na blizinu procesa polaganja jaja.

Uzimajući u obzir faze razvoja biljaka uljane repice, biologiju repičinih pipa i njihov trenutni razvoj, kao i najavljeno vreme, uskoro se očekuje sam početak polaganja jaja, u narednih 7 do 10 dana.

Kako je osnovna strategija u suzbijanju ovih štetočina suzbijanje pipa pre polaganja jaja u stablo i lisne drške radi sprečavanja razvoja larvi, Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja će na dnevnom nivou vršiti monitoring prisustva i razvoja pipa u usevima uljane repice. Sve informacije mogu se pratiti na portalu Prognozno-izveštajne službe.