banner-image

Uskoro prvi tretman protiv čađave pegavosti i krastavosti plodova jabuke

Jabuke se u zavisnosti od regiona, ekspozicije terena i sortimenta nalaze u fazi od mirovanja do kraja bubrenja lisnih pupoljaka (BBCH 00-03),p prenosi portal Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Foto: PIS

Stanje gljive koja prouzrokuje čađavu pegavost lista i krastavost plodova jabuke (Venturia inaequalis): Pre tri nedelje je započeo proces formiranja askospora u pseudotecijama. Trenutno se u pojedinim regionima registruje dozrelost i preko 10%. Mikroskopskim pregledom pseudotecija, uočene su i pseudotecije u kojima je formirano i do 75% askospora. Sve ovo ukazuje da uskoro može doći do oslobađanja askospora u prirodnim uslovima.

S obzirom na faze razvoja jabuke kao i faze razvoja gljive, u narednih desetak dana se može ukazati potreba za izvođenjem prvog tretmana u zaštiti jabuka od ovog patogena, što će prvenstveno zavisiti od meteoroloških uslova (temperature vazduha i najavljenih padavina).

Sistem Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja će na dnevnom nivou pratiti faze razvoja jabuka, faze razvoja gljive kao i vremensku prognozu, i na vreme će signalizirati vreme za primenu hemijskih mera zaštite. Sve informacije možete pratiti na portalu PIS.