banner-image

Afrička kuga svinja u Pirotu: Stočari da prate stanje, država nadoknađuje svu štetu

Afrička kuga svinja registrovana je u Pirotskom okrugu kod domaćih svinja. Iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasilo je područje Pirota zaraženim područjem.

-Po prvi put se afrička kuga svinja pojavljuje kod domaćih svinja na području Pirota. Prošle godine bilo je pojave ove bolesti kod divljih svinja. Bolest se kod domaćih svinja pojavila u jednom domaćinstvu 19. februara, a ekipe su na teren izašle dan kasnije, kako bi sprovele sve zakonom predviđene mere i dezinfekciju, rekao je za „AgroJug“, spec. dr vet. Zoran Raičević iz Veterinarskog specijlističkog instituta „Niš“.

U toku je obilazak svih gazdinstava u prečniku od tri kilimetra koja drže svinje. Životinje se, kako je rekao Raičević, popisuju i obeležavaju. Istovremeno se vlasnici životinja upozoravaju da prate zdravstveno stanje životinja i svaku promenu odmah prijave nadležnoj veterinarskoj stanici.

Ne postoji lek za afričku kugu svinja, a zaražene životinje se eutanaziraju kako bi se sprečilo širenje. Svu štetu nastalu zbog neškodljivog uklanjanja životinja nadoknađuje država iz budžeta.