banner-image

Siva knjiga NALED: Uvesti online registar poljoprivrednih gazdinastava i subvencija 

Uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona, unapređenje sistema prečišćavanja voda i ukidanje naknade za konverziju, nove su prioritetne preporuke NALED-ove Sive knjige birokratskih procedura.

Među 10 najvažnijih inicijativa našlo se i smanjenje poreskog opterećenja privrede, ukidanje papirne uplatnice, uspostavljanje elektronskog registra neporeskih nameta, online registra poljoprivrednih gazdinastava i subvencija (eAgrar) i objedinjenog uverenja o plaćenim porezima.

Rešavanje prioritetnih preporuka pomoglo bi bržem saniranju posledica pandemije i unapređenju uslova za poslovanje i investiranje, poručeno je na predstavljanju 13. godišnjeg izdanja ove publikacije.

Na NALED-ovoj tradicionalnoj konferenciji o ekonomskim reformama ocenjeno je da je reformski tempo očekivano opao u godini koju je obeležila pandemija korona virusa i briga za zdravlje građana i očuvanje radnih mesta. Rešeno je 13 preporuka prethodne Sive knjige, od čega dve potpuno i 11 delimično, što ukazuje na potrebu da u 2021. institucije ulože više truda u iznalaženje potpunih, a ne polovičnih rešenja.

Među sprovedenim preporukama u 2020. posebno se izdvajaju uvođenje elektronske dostava rešenja katastra putem Portala eUprava, koje će rasteretiti gotovo pola miliona građana koji prometuju nekretninama svake godine, kao i uvođenje elektronskih javnih nabavki i portala preko kojeg je sprovedeno 11.000 postupaka za samo šest meseci. Donet je novi Zakon o fiskalizaciji i najavljeno uvođenje eFaktura, a pokrenuto je i proširenje sistema onlajn prijave sezonskih radnika u poljoprivredi na povremene i pomoćne radnike u kućnim poslovima, turizmu,  i građevinarstvu.

Siva knjiga svake godine donosi 100 preporuka za smanjenje birokratije, a ono što je izdvaja u odnosu na druge publikacije jesu i predlozi rešenja za svaku od administrativnih procedura koje je potrebno unaprediti. Od prvog izdanja Sive knjige do danas rešena je potpuno ili delimično 131 preporuka, od ukupno 268 koje su prošle kroz ovu publikaciju.