banner-image

Subvencije za mlade: Kako stati na put nepravilnostima?

Državne subvencije za mlade poljoprivrednike iz godine u godinu prati loš glas. Kašnjenje isplata bespovratnih sredstava nije samo izazvalo probleme u planiranju razvoja domaćistava, već mladim poljoprivrednicima zadaje velike glavobolje pri realizaciji investicija. Pored toga, subvencije prati niz pokušaja malverzacija. O čemu se konkretno radi?

Prošle godine, udruženje “Mladi poljoprivrednici Srbije” uputilo je dopis Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja, pa čak i predsednici Vlade Srbije u vezi sa konkursom za mlade poljoprivrednike iz 2019. godine. Iako je rok isplate bespovratnih sredstava bio 150 dana od dana podnošenja zahteva, bez ikakvog jasnog objašnjenja sa isplatom se kasnilo do kraja 2020. godine.

Teško je planirati proizvodnju i onima koji dobiju subvenciju, Foto: Udruženje “Mladi poljoprivrednici Srbije”

Usled duge neizvesnosti, mladi poljoprivrednici nisu mogli da planiraju svoju proizvodnju koja je bila uslovljena upravo nabavkom mehanizacije ili matičnog stada, za koje su unapred morali da obezbede dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane. Ko je računao na subvencije i bespovratna sredstva, to je za njega značilo propast dela samostalne investicije, ulazak u pozajmicu ili kredit da bi se proizvodnja nastavila.

Međutim, čak i nakon završetka konkursa, mladi poljoprivrednici koji su dobili bespovratna sredstva nisu mogli da odahnu, već su se susreli sa novim problemima.

Razgovarali smo sa Mladenom Minićem, predsednikom upravnog odbora udruženja “Mladi poljoprivrednici Srbije”, kojem se u prethodnih mesec dana obratio veliki broj članova ukazujući na otežanu situaciju sa realizacijom projekata.

Gorak ukus subvencija

Problemi su krenuli od samog početka konkursa. Kako Mladen navodi, prvo su promenjeni uslovi konkursa, samo nedelju dana od objave, a omogućeno je da se gazdinstva registruju i nakon objavljivanja javnog poziva, kada su bili poznati svi uslovi. Pored toga, određene proizvodnje bile su potpuno zapostavljene, poput svinjarstva i pčelarstva, iako obe imaju veliki značaj za domaću poljoprivredu.

Zatim je usledilo kašnjenje sa isplatama, ali i najava od strane Ministarstva poljoprivrede da će se pooštiriti kontrola trošenja dobijenih bespovratnih sredstava.

– Ministarstvo je najavilo da će pooštriti kontrolu utroška sredstava koja se odnose na predmete investicija za koje su mladi aplicirali, što udruženje Mladih poljoprivrednika Srbije u potpunosti podržava. Međutim, kada je u pitanju pravdanje sredstava, Udruženje je u otvorenom pismu predočilo Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za agrarna plaćanja koji će potencijalni problemi nastati kao posledica kašnjenja isplata, što se, nažalost, sada dešava – kaže Mladen.

Mladen Minić, Foto: Udruženje “Mladi poljoprivrednici Srbije”

Kako naš sagovornik navodi, desilo se to da su prodavci poljoprivredne mehanizacije u međuvremenu podigli cene mašina i opreme u odnosu na cene koje su bile na predračunima, a koje su odobrene od strane Uprave. Zbog toga je većina mladih poljoprivrednika sada primorana da plaća razliku u ceni iz sopstvenih sredstava.

Kod nabavke priplodnih grla situacija je još teža.

– Mnogi prodavci kvalitetnih priplodnih grla nisu mogli više da čuvaju i hrane grla koja su mladi poljoprivrednici planirali da kupe, uz neizvesnost da li će im zahtevi biti odobreni i čekanje na rešenje više od godinu dana. U tih godinu dana, neka grla su prešla i starosnu kategoriju koja je prihvatljiva od strane Ministarstva, pa tako ista više ne mogu biti predmet podsticaja. Posledica toga je da mnogi moraju da promene dobavljača – objašnjava Mladen.

Procedura promene dobavljača sprovodi se tako što se podnosi zahtev za promenu dobavljača Upravi za agrarna plaćanja i tek nakon dobijanja pozitivnog odgovora može se ući u investiciji. Kako naš sagovornik navodi, osim što ovo predstavlja dodatni papirološki proces, ponovo se odlažu investicije i stvaraju dodatne tenzije između prodavaca i kupaca.

Oprez: Malverzacije u toku!

Međutim, ovo nisu jedini problemi sa kojima se mladi poljoprivrednici susreću pri pokušaju da realizuju svoje projekte, za koje su dobili novčana sredstva od države.  Kašnjenje isplate subvencija za mnoge je značilo mogućnost da dodatno zarade na nepošten način.

Naime, Udruženju se obratio izvestan broj mladih poljoprivednika koji, nakon što su dobili subvencije, sada treba da izvrše nabavku mehanizacije i opreme. Kako Mladen navodi, oni se susreću sa sledećim malverzacijama:

  1. Dobavljači šalju predračune koji glase na novu firmu koja nije navedena u rešenju, govoreći im da mogu da izvrše uplatu i da neće imati problem oko pravdanja.
  2. Dobavljači traže da im se uplati kompletan iznos unapred, kako bi poručili robu koju nemaju na stanju.
  3. Dobavljači traže da im se novac da u kešu (na ruke), bez uplate na račun firme, izdavanja priznanice ili avansnog računa, sa obećanjem da će im sve uredno isporučiti kroz koji dan, čim izvrše carinjenje i sl.
  4. Pojedini dobavljači nude mogućnost da se stara mehanizacija prefarba, da se izda račun, vrati deo novca i tako opravda investicija.

– Ovo su samo neki od oblika malverzacija kroz koje je najveći rizik na strani mladog poljoprivrednika. Od toga da ostane i bez novca i bez robe, do toga da načini privredni prestup i da mu usled kontrole najavljene od strane Ministarstva bude naloženo da vrati sav novac uz zateznu kamatu, te stavljanje gazdinstva u pasivan status – navodi Mladen Minić.

Malverzacija ima i u nabavci mašina i opreme, Foto: Udruženje “Mladi poljoprivrednici Srbije”

Zbog toga je Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije svima ponudilo mogućnost konsultacije u bilo kom trenutku, ukoliko posumnjaju ili primete bilo kakve nelogičnosti ili dobiju sumnjivu ponudu, kako bi zajedno ispratili kompletan proces i sprečili moguće pogubne posledice po mlade poljoprivednike.

Nažalost, praksa kašnjenja isplata subvencija i pokušaji malverzacija nisu izuzetak, već su postali pravilo koje je dovelo do toga da, kako naš sagovornik navodi, neki mladi odustanu od same proizvodnje, preorjentišu se ili možda napuste selo, a neretko i našu zemlju, iscrpljeni i razočarani.

Udružena snaga mladosti: Niste sami!

Od samog osnivanja, Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije deluje u dva pravca.

Prvi pravac je pružanje pomoći mladim poljoprivrednicima da iskoriste sve dostupne finansijske resurse, počevši od državnih podsticaja i subvencija, preko IPARD fonda i svih drugih oblika davanja, kako bi se ubrzao proces napredovanja i širenja poljoprivredne proizvodnje.

Udruživanje višestruko značajno, Foto: Udruženje “Mladi poljoprivrednici Srbije”

– Kada su u pitanju početnici, cilj nam je da njih dovedemo do tačke rentabilnosti i da im omogućimo da sebi obezbede stabilnost u poslovanju, kao i mogućnost da rade i žive od poljoprivrede. One koji su već razvili proizvodnju, učimo kako istu da unaprede do nivoa da mogu da apliciraju kod IPARD fonda i drugih fondova koji omogućavaju veća ulaganja – navodi Mladen.

Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije, takođe, aktivno prati javnu politiku i reaguje na sve nepravilnosti kako bi zaštitili poljoprivrednike i obezbedili transparentno i racionalno ulaganje i raspoređivanje sredstava tamo gde je to najpotrebnije, i gde postoje potencijali za dalji razvoj i napredak.

Besplatna pravna pomoć za poljoprivrednike

– Udruženje je obezbedilo  besplatnu pravnu pomoć za sve svoje članove, kako bi se zaštitili interesi poljoprivrednika u svakom domenu poslovanja. Pravna služba zalagaće se da se ubrza isplata subvencija i podsticaja, da se poljoprivrednici kao prodavci poljoprivrednih proizvoda zaštite od mogućnosti da budu obmanuti i da im se ne isplati roba na vreme ili, na primer, pripadajuća naknada za povrat PDV-a, što je na žalost usled neznanja često viđen model u praksi – navodi Mladen.

Kooperacija sa privrednim sektorom

Tokom 2021. godine plan Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije je da uključe privredni sektor u sistem podrške mladim poljoprivrednicima. Cilj im je da ponude privrednom sektoru saradnju u vidu kooperacije, kako bi svojim članovima obezbedili sigurnu kupovinu, odloženo plaćanje i popuste na robu i usluge. Koncept će biti realizovan kroz članske popust kartice, a članovima će biti dostupna i besplatna stručna pomoć od strane konsultanata.

Tijana Todorović