banner-image
banner-image

Uskoro avansno plaćanje do 50 odsto IPARD podsticaja

Evropska komisija, izmenama Sektorskog sporazuma, omogućila je zemljama korisnicama IPARD fonda avansno plaćanje podsticaja.

To se u Republici Srbiji može očekivati nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i podzakonskih akata, objavljeno je u najnovijem broju publikacije „IPARD na dlanu“.
Stupanjem na snagu izmena i dopuna Sektorskog sporazuma između Vlade RS i EK korisnicima IPARD podsticaja omogućeno je avansno plaćanje u iznosu do 50%, što je iniciralo početak rada na izradi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Uvođenje avansnog plaćanja u iznosu do 50% od odobrene vrednosti podsticaja obezbediće IPARD korisnicima značajan iznos finansijskih sredstava za realizaciju odobrene investicije. Osim toga, primena avansnog plaćanja uticaće povoljno na bolju apsorpciju finansijskog doprinosa EU i smanjiće rizik od povraćaja sredstava Evropskoj uniji.

Avansno plaćanje omogućiće korisnicima IPARD podsticaja da po odobravanju projekta, uz dostavljanje bankarske garancije, mogu da dobiju podršku do 50% od iznosa definisanog i odobrenog Rešenjem o odobrenju projekta.

Pored navedenog, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju odnosiće se i na obaveznu dokumentaciju prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje, bliže definisanje IACS i LPIS sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, definisanje IPARD mere Tehnička pomoć i LEADER mere u sklopu IPARD programa.