banner-image

Podbacio rod u Poljskoj i Čileu, naši malinari se nadaju dobroj zaradi

Malinari iz Ivanjice konačno nadaju se dobroj zaradi ove godine, jer, kako prenosi Glas Zapadne Srbije, nakon što je rod crvenog zlata podbacio u Poljskoj i Čileu, najtraženiji će biti upravo srpski plodovi. Proizvođači se nadaju da će cena po kilogramu biti između 250 i 300 dinara.

– Poljaci masovno kupuju našu malinu, jer nemaju svoju, a moraju da ispoštuju potpisane ugovore sa nemačkim kompanijama, kako ne bi plaćali penale. Već sada se pominju ponude od nekih 2,15 evra po kilogramu, ali savetujem proizvođače da ih ne prihvataju i da će cena maline stići i do 300 dinara, zavisi od sorte, može biti čak i veća, izjavio je za RINU, Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Proizvođači su, takođe, uputili zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne 4. aprila, jer je, kako kažu, besmisleno osiguravati voće za period kad je vrlo mala mogućnost njegovog smrzavanja. Ukoliko osiguravajuće kuće odbiju preporuku, proizvođači najavljuju da će da obustave sva osiguranja.