banner-image

Do savremene hladnjače uz pomoć IPARD sredstava

Ministar Branislav Nedimović je sa saradnicima posetio Topolu gde je porodica Jokić zahvaljujući dobijenim sredstvima IPARD fonda sagradila savremnu hladnjaču na 4.000 kvadratnih metara.

Hladnjača je kapaciteta 2.500 tona, a smeštena u selu Krćevac. Ova značajna investicija namenjena je da pre svega bude skladište jabuka ali i drugog voća.

U hladnjaču je investirano 215 miliona dinara, a ostvaren je povraćaj od 107 miliona dinara.

-Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju jer kad imamo ovakav prostor u kom skladištimo jabuke, možemo da biramo trenutak kada ćemo je ponuditi na tržištu, ali i ispuniti zahtevne uslove čuvanja voća namenjenog izvozu na evropsko i svetsko tržište. Ovo je šansa i za zaposlenje meštana jer je posao u hladnjači dobilo 35 ljudi, rekao je Miloš Jokić vlasnik kompanije „Terra Optima“ iz Krćevca kod Topole koja je iskoristila IPARD sredstva.

Tokom obilaska nove hladnjače u Topoli Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je ovo jedan od pet sličnih projekata koji će biti realizovani, a za koji je obezbeđen povraćaj 50 odsto.

-Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom kao što je Topola gde imate preko 5.000 hektara pod voćem. Ovo je praktičan primer da se može ostvariti podsticaj i da treba pokušati,rekao je Nedimović.

Dodao je i da se radi na sistemu za navodnjavanje i da je regulisana protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji.

Terra Optima je inače porodična firma osnovana 2013. godine. Pored nove hladnjače nalaze se i voćnjaci koji se prostiru na 104 hektara, od toga 60 hektara zauzimaju savremeni zasadi jabuke.