banner-image

Samo na gorivu seljacima uzmu 200 miliona evra svake sezone

Da su Vučić, Nedimović i ekipa pravi majstori propagande i prevare vidimo svaki dan, a najbolji primer je priča o pomoći poljoprivredi i ceni goriva.

Sve države u Evropi imaju jeftinije gorivo za poljoprivredu sem Srbije, ali ni u jednoj državi se ne vodi ovako bedna kampanja kao u Srbiji. I nigde se ovako ne uzima od seljaka kao u Srbiji.

Bedno i mizerno, ali prolazi. Žuti lopovi davali 100 evra po hektaru pa nisu valjali, a ovi uzimaju 70 evra po hektaru i dobri. Zemlja čuda.

Elem. Daju dva puta po 30 evra po glavi seljaka, a onda svakom seljaku na svaki hektar svake godine uzmu po 70 evra. Pomoć od 100 evra ili dva puta po 30 stiže samo u korona krizi i stiže svima a ne samo poljoprivrednicima, a svih ostalih godina od seljaka se samo uzima.

To što Nedimović već četiri godine obećava jeftinije gorivo nije ni prva ni poslednja laž koju je izgovorio, ali zloupotreba korona krize i propaganda prelaze sve granice. Sramota, a što bi ih sramota bilo kad seljaci za njih glasaju i podržavaju velikodušnost Vučića koji misli na seljake i daje im 100 evra. To što im po svakom hektaru uzme 70 nije ni važno. Propaganda sve prekrije.

Da ponovimo. Daju dva puta po 30 evra po glavi seljaka, a onda svakom seljaku na svaki hektar uzmu po 70 evra. Dakle majstori naprednosti od seljaka samo za gorivo svake sezone uzmu preko 200 miliona evra. To jest, svaka familija koja obrađuje 10 hektara godišnje državi samo na akcize i poreze za gorivo plati 700 evra.

Računica je prosta. Akcize i porez na dizel je preko 85 dinara, a to je oko 70 evra. Da seljaci to ne plaćaju kao što ne plaćaju u mnogim državama na kugli zemaljskoj. Seljaci obrađuju oko tri miliona hektara, a preko pola miliona tajkuni i njih nismo ni računali. Znači, tri miliona po 70 evra to vam je 210 miliona evra. Koliko se za ove pare može kupiti traktora. Koliko mladih poljoprivrednika može dobiti po 15.000 evra, koliko se višnjika može podići. koliko protivgradnih mreža kupiti…

Više od polovine ukupnog agrarnog budžeta se napuni upravo od akciza i poreza koje poljoprivrednici plaćaju za gorivo. Kada bi Vučić seljacima omogućio kupovinu jeftinijeg dizela kao što je to po celoj Evropi onda srpskog agrarnog budžeta praktično ne bi ni bilo. Ništa ne bi imali da daju kroz subvencije.

Znači majstori propagande uzimaju od seljaka pa im onda kao velikodušno daju.

Milovan Lukić