banner-image

Brnabić: Svi poljoprivrednici da se ugledaju na pčelare

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači i tom prilikom uputila poziv svim poljoprivrednim proizvođačima da se udruže na sličan način kao pčelari.

Brnabić je istakla da su pčelari udruživanjem uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda u vrednosti od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu bagremovog meda za 56 odsto, a šumskog meda za čak 241 odsto.

Ona je ocenila da bi to moglo da bude rešenje i za probleme malinara i poručila da svi poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da pogledaju šta su uradili pčelari i da se ugledaju na njih, jer onda sami sebi obezbeđuju dodatnu sigurnost i ne zavise od nepoštenih i nelojalnih posrednika i sami plasiraju proizvod i nalaze put do svojih kupaca.

Predsednica Vlade je navela da je ovaj pogon investicija čija je ukupna vrednost 1,6 miliona evra i da su sami pčelari njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača.

Ona je podsetila na to da se taj projekat realizuje uz podršku Vlade Srbije, i istakla da su pčelari za samo osam meseci, preko ovog pogona uspeli bez posrednika da otvore najzahtevnije evropsko tržište za izvoz srpskog meda, što je veliki uspeh.

Brnabić je rekla da se sada pčelarima plaća avansno 90 odsto bez posrednika i da su zato uspeli toliko da podignu cenu meda.

Drago mi je da ćemo 2020. godinu pamtiti ne samo po kovidu, već i po istorijskom rekordu vrednosti izvoza meda, naglasila je premijerka, uz ocenu da je ovo primer šta je moguće uraditi kada se udružuje i kada se imaju jasan plan i vizija.

Ona je istakla da su pčelari uspeli da plasiraju med i na tržište Saudijske Arabije i da očekuje otvaranje i drugih tržišta, uz podršku Vlade Srbije, pri čemu sada imaju sigurnost, predvidivost i transparentnost i znaju šta mogu da očekuju sutra.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović iskazao je zahvalnost premijerki na velikoj podršci i istakao da je projekat „Naš med“ uspeo, kao i da je za osam meseci već otkupljeno 90 tona meda, uz napomenu da će danas to biti već 110 tona, a za neki dan i 130 tona.