banner-image

Nedimović posetio Sunoko: Naukom do vrhunske proizvodnje šećerne repe

Ministar Nedimović posetio Istraživačko-razvojni centar za šećernu repu kompanije Sunoko u Ljukovu kod Inđije i tom prilikom je rekao da istraživački centri doprinose unapređenju ukupne proizvodnje i konkurentnosti poljoprivrede Srbije.

-Primena savremenih naučnih dostignuća i iskustava nema alternativu, imajući u vidu da Srbija ima ogroman potencijal kojim treba da unapredi sve vidove proizvodnje, od njive do trpeze. Očigledno je da mi moramo ulagati u ovakve institucije, bilo da je reč o privatnom ili javnom sektoru, naglasio je ministar Nedimović.

Tokom posete razmenjena su mišljenja o najnovijim trendovima, preporukama i problemima u oblasti proizvodnje šećerne repe.

-Zadovoljstvo nam je što smo ugostili ministra Nedimovića, koji razume značaj Istraživačkog centra u oblasti optimalne tehnologije proizvodnje šećerne repe, što nam daje dodatni vetar u leđa za naredne projekte, izjavio je direktor Istraživačko-razvojnog centra Sunoko dr Nenad Trkulja.

Centar će, kao i do sada, nastaviti da radi na još boljem kvalitetu finalnog proizvoda, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju bezbedne hrane, ali i za celokupnu domaću prehrambenu industriju, naveo je Trkulja.

U ovaj istraživački centar uloženo je milion evra, a glavni cilj mu je da identifikuje potencijalne probleme u proizvodnji šećerne repe i adekvatno odgovori svim potrebama.

Do sada je urađeno više hiljada analiza. Istraživački centar organizuje i stručna predavanja za sve proizvođače šećerne repe u Srbiji, konstantno deleći znanja i iskustva za efikasniju proizvodnju ove kulture, u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i smernicama dobre poljoprivredne prakse.