banner-image

Nedimović: Za 15 dana isplata 4.000 dinara po hektaru

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će u narednih 15 dana biti isplaćeno 4.000 dinara subvencija po hektaru, za šta je obezbedjeno gotovo 70 miliona evra.

„Novac će biti na računima poljoprivrednih gazdinstava. Niko ne mora da se prijavi, automatski sve dobijau, u skladu sa registrom poljoprivrednih gazdinstava“, kazao je danas Nedimović na otvaranju konferencije „Agro Belgrade 2021“.

Ministar je, komentarišući tvrdnje nekih poljoprivrednih asocijacija, da ne dobijaju više subvencije za gorivo, ocenio da je „neko nešto pomešao“, podsećajući da je 2019. godine isplaćena jednokratna subvencija od 1.200 dinara po hektaru, zato što je tada litar dizela bio 169 dinara, a sada je 16-17 dinara jeftiniji.

„Prošle godine smo isto isplatili uoči izbijanja pandemije, pošto nismo znali kakva će biti situacija na tržištu energenata, ali kasnije je došlo do dramatičnog pada cene dizela od 30 do 40 dinara po litri“, rekao je Nedimović.

On je podsetio da je prošle godine napravljen i rekord u spoljnotrgovinskoj razmeni u oblasti poljoprivredi, jer je izvoz bio 4,1 milijardu dolara, dok je sufict bio 1,8 milijardi dolara.

Na pitanje novinara, kako se rešava problem viška krompira iz prošlogodišnjeg roda, odnosno nemogućnost njegovog plasmana, na šta su se žalili domaći proizvodjači, Nedimović je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede reagovalo posredovanjem izmedju proizvodjača i kupaca.

„Mi smo do sada rešili oko 20 šlepera krompira, koga ima više nego što može da apsorbiuje bilo koji trgovinski lanac. Radimo na prostoru Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Prijepolja“, kazao je Nedimović, navodeći da se dešavalo i da ljudi odustanu od prodaje koja im je ugovorena, jer čekaju bolju cenu.

On je ukazao da je prošle godine bila dobra cena krompira u septembru i dobra potražnja ruskog tržišta, ali da je osnovni problem bio to što su glavni potrošači, restorani i hoteli, otežano radili.

Sekretar u Sekretarijatu za privredu Beograda Milenko Veličković kazao je da Beograd godinama povećava iznos sredstava namenjen podsticajima u poljoprivredi.

Izvor: Beta