banner-image

Država da ulaže u skladišta ako želi da pomogne proizvođačima krompira

Ako se ima u vidu da su zime sve blaže, i da visoke dnevne temperature kreću već u februaru, kvalitetnim skladištenjem krompira za prodaju u prolečnim mesecima moći će da se bavi sve manji broj proizvođača.

Zbog toga je neophodno da se proizvođači koji žele da unaprede sistem skladištenja podrže kroz sistem subvencija Ministarstva poljoprivrede kako bi se što pre zaustavilo dalje smanjenje proizvodnje i sprečila trajna zavisnost od uvoza krompira.

Iz svega navedenog se može zaključiti da će u godinama koje dolaze kvalitetno skladištenje krompira biti znatno skuplje i komplikovanije, jer se mora investirati u kvalitetna skladišta, ventilaciju, rashladne sisteme i skuplju opremu za nanošenje preparata.

Činjenica je da odgovor na nove izazove u proizvodnji krompira trenutno u Evropi imaju samo 5 zemalja (Francuska, Holandija, Belgija, Nemačka i Velika Britanija), i da one pokrivaju deficite drigih zemalja u prolećnim mesecima. U daljem tekstu prenosimo i primer podrške sektoru proizvodnje krompira od strane države Ukrajinskom udruženju uzgajivača krompira.

Institut za agrarnu ekonomiju je zajedno sa Ukrajinskim udruženjem proizvođača krompira razvio državni program za razvoj industrijskog uzgoja krompira za period 2021-2025, koji posebno predviđa izgradnju skladišta krompira uz finansiranje države od 30% .

Prema saopštenju za štampu udruženja, primena programa omogućiće izgradnju 35 skladišta krompira u Ukrajini, ukupnog skladišnog kapaciteta 158.600 tona. Konkretno, biće izgrađena četiri skladišta za krompir ukupnog kapaciteta 41.000 tona u Čerkaskoj oblasti, osam skladišta za 38.200 tona u Lavovskoj regiji, šest skladišta za 29.000 tona u Černigovskoj oblasti, tri skladišta za 15.000 tona u Žitomiru region i dva skladišta kapaciteta 17.000 tona u Hersonskoj regiji. U ostalim regionima se planira izgradnja u manjim obimima.

Iz ukrajinskog Udruženje uzgajivača krompira navode da prosečni troškovi izgradnje takvog skladišta iznose 10-12 miliona UAH(300-350 000 evra). Ako se uzme u obzir da kredit za takvu izgradnju košta 27% godišnje, postaje jasno zašto mali i srednji industrijski proizvođači krompira ne mogu priuštiti takve troškove, kažu u Udruženju.

U februaru je udruženje poslalo pismo ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tražeći pomoć za usvajanje državnog programa za razvoj industrijskog uzgoja krompira za period 2021-2025 godine. Ovaj program razvili  su stručnjaci iz udruženja i Instituta za agrarnu ekonomiju na zahtev Ministarstva za razvoj ekonomije, trgovine i poljoprivrede.

Udruženje je saopštilo da će državni budžet obezbediti 3,8 milijardi UAH (113 500 000,00 evra) poreza, naknada i rasta prihoda od PDV-a za pet godina programa ako bude odobren.

Prema udruženju, broj industrijskih farmi krompira u Ukrajini smanjuje se godišnje za 10-13% zbog neisplativosti, rizičnosti i potrebe za velikim ulaganjima. Tako je, prema podacima udruženja, 2017. godine  broj gazdinstava koja se bave proizvodnjom krompira iznosio 1.296, dok se u 2018. godini njihov broj smanjio na 1.114.
Nenad Nešović, mast.inž.

Izvor:PSSS