banner-image

Organski med iz Srbije prvi put izvezen u EU

Kompanija Medino iz Krnjeva po prvi put je u februaru izvezla 21 tonu organskog meda na teritoriju Evropske Unije i Norveške.

Organska hrana već godinama unazad predstavlja svetski trend kada je u pitanju zdravlje ljudi i zaštita životne sredine, a sve veća potreba za kupovinom organske hrane nametnula je i potrebu domaćih poljoprivrednika da se okrenu proizvodnji organskih proizvoda i svoje aktivnosti usmere na plasiranje ove robe, prenosi eKapija.

Nekoliko godina unazad pokrenuta je inicijativa koja se odnosi na održavanje organskih pčelinjaka i proizvodnju organskog meda koji je sertifikovan i odobren od strane domaćih i stranih nadležnih institucij, a kao nastavak te saradnje došlo je i do izvoza prvih količina organskog meda iz naše zemlje u inostranstvo.

O kvalitetu organskog meda iz Srbije svedoči činjenica da je naš med ispunio stroge standarde EU regulative i zadovoljio potrebe partnera u Norveškoj, navodi se u saopštenju.

Ove godine oformljena je i nova grupa pčelara kooperanata u organskoj proizvodnji pa se sledeće godine očekuje da proizvedene količine organskog meda budu duplo veće od ovosezonskih.

– Organska prozvodnja meda u Srbiji je tek u začetku, ali se nadamo da će u narednim godinama Srbija biti među glavnim partnerima EU zemljama kada je u pitanju izvoz organskog meda – poručuju iz kompanije Medino.