banner-image

Svet zainteresovan za organsku hranu iz Srbije, problem nedovoljne količine

U Srbiji su površine pod organskom proizvodnjom u poslednjih 10 godine povećene gotovo devet puta, pa se, po zvaničnim podacima, u 2019. godini organska proizvodnja odvijala na malo više od 22.000 hektara.

Organskim proizvodnjom se bavi oko 6.500 sertifikovanih proizvodjača, navela je generalna sekretarka Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika“ Ivana Simić.

– U Srbiju su još uvek te površine pod organskom proizvodnjom, ako ih merimo sa ukupnim poljoprivrednim površinama, jako male. One nisu dosegle ni jedan procenat, već oko 0,6 odsto po podacima iz 2019. godine. Ako se poredimo sa državama u regionu koje nisu ušle u EU, Srbija je lider i po učešću u odnosu na ukupne poljoprivredne površine i po institucionalnom i zakonodavnom okviru”, kaže Simić.

Srbija najviše proizvodi organsko voće, pre svega maline, kupine i borovnice, što se gotovo u celosti izvozi, potom sledi proizvodnja žitarica. Prvi izvoz organskih proizvoda iz Srbije bio je pre 30 godina, a sadašnji proizvodjači imaju sertifikate za izvoz u EU, USA, Švajcarsku, ali izvoze i u skladu sa propisima i standardima drugih zemalja.

-Naš najveći partner je EU, tako da je u 2019. preko 85 odsto ukupnog izvoza, koji iznosio nešto manje od 30 miliona evra, izvezeno u drzave EU, navodi Simić.

Ekspanzija proizvodnje i trgovine organskom hranom desila se prošle godine u doba pandemije, ali Srbija još uvek čeka velika ulaganja u ovu oblast poljoprivrede.

– Bez obzira na to koliko je bila specifična, 2020. godina je pokazala da interesovanje za organsku proizvodnju postoji i da finansijeri postoje. Mi smo imali dosta upita od strane Kineza, takodje iz nekih država sa Dalekog Istoka koje su vrlo zainteresovane i uglavnom postavljaju upite da žele da kupe. Mi se suočavamo sa problemom da nemamo još uvek dovoljno površina i količina kako bi se zadovoljili svi ti upiti iz celog sveta.

Organska poljoprivreda praktikuje se u više od 180 država širom sveta, a ova proizvodnja u Srbiji 2019. godine, prema proračunu na bazi proizvodjačkih cena, vredela 37,42 miliona evra.

Izvor: Beta