banner-image

Krkobabić sa  predstavnicama ženskih zadruga: Bolji život će zadržati žene na selu

Ministarstvo za brigu o selu je povodom Međunarodnog dana žena upriličilo svečani prijem u Palati Srbija za deset uvaženih dama, predstavnica ženskih zadruga koje posluju na teritoriji Republike Srbije.

Foto: Risto Kostov

Domaćin skupa bio je ministar za brigu o selu Milanom Krkobabićem, kopredsednikom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednikom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademikom Draganom Škorićem.

Ministarstvo za brigu o selu u prvoj godini svog postojanja priprema niz programa za poboljšanje uslova života i rada u selima Srbije, a jedan od pravaca delovanja biće usmeren upravo osnaživanje dragocene uloge žene u opstanku i revitalizaciji seoskih sredina.

Ministar je pojasnio da će se briga o ženama na selu pre svega zasnivati na izjednačavanju položaja žena koje žele da zasnuju porodicu na selu sa ženama koje su u radnom odnosu „da mlada žena na trudničkom i porodiljskom odsustvu ima ista prava na pripadajuća primanja kao mlada žena u tom statusu u radnom odnosu.  Isto tako predložićemo set ekonomskih mera koje direktno pozitivno diskriminišu ženske zadruge i olakšavaju im poslovanje – umanjenje stope PDVa, kako bi bile konkurentne, zatim da neke zadruge budu oslobođene svih poreza, doprinosa, taksi, sem doprinosa za penzijsko-invalidsko i socijalno osiguranje. Takođe predložićemo mere iz sfere društvene odgovornosti, da određeni proizvodi budu označeni na poseban način i da kupovinom tih proizvoda dajemo „vetar u leđa“  formiranju i uspešnom poslovanju tih zadruga.“ rekao je ministar.

Predstavnice ženskih zadruga iz sela iz okoline Ražnja, Boljevca, Babušnice, Kosjerića, Užica, Pirota, Svilajnca, Inđije, Bačkog Petrovca zahvalile su se ministru. Direktorka ženske zadruge iz Babušnice izjavila je da je zadruzi pomoć države bila od izuzetnog značaja, a žene iz Babušnice dobile su priliku da rade u svojim domaćinstvima i proizvedu organsko povrće od koga prave finalne proizvode, koje preko zadruge zajednički plasiraju.