banner-image

Hladnjačari će moći da rade sertifikaciju organske proizvodnje

Država će ubrzati proces sertifikacije organske proizvodnje, jer će taj posao umesto proizvođača, odnosno kooperanata, moći da rade hladnjačari, najavio je prilikom posete Bojniku ministar Branislav Nedimović

– S druge strane i za sam proces prelaska iz klasične u organsku proizvodnju država je omogućila još jednu alataku, a to je da taj proces jedna platforma preuzme na sebe za sve svoje kooperante, objasnio je resorni ministar Branislav Nedimović koji je u Bojniku posetio hladnjaču „Fortis“ .

Organska proizvodnja je velika razvojna šansa za opštine kao što je Bojnik, rekao je ministar i istakao da ove godine ne očekuje velika odstupanja otkupne cene maline u odnosu na 2020. godinu.

Milan Avramović, direktor hladnjače „Fortis“ rekao je da se organsko voće i povrće iz hladnjače u Bojniku prodaju širom sveta – u Kanadi, Americi, Australiji, a zamrznuta malina prošle godine stigla je i u Kinu. Saradnjom je zadovoljno i 250 kooperanata koji se bave organskom proizvodnjom.

-U ovoj godini planiramo da sertifikujemo oko 350 novih organskih proizvođača koje smo pratili u protekle tri godine“, najavio je Milan Avramović,