banner-image

Iz novosadske kase za poljoprivredu 52 miliona, najviše mladima

Podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Novog Sada proteklih godina postepeno i konstantno raste, tako da je za ostvarivanje različitih podsticajnih mera u ovogodišnjem gradskom budžetu planirano ukupno 52 miliona dinara što je za pet miliona više nego lane.

Kako pišu Novosti, najveći deo tog iznosa, odnosno 22 miliona dinara biće usmereno na podršku mladima u ruralnim područjima, kako bi oni bili dodatno motivisani da žive i rade na selu, odnosno da otvaraju nova radna mesta za sebe i članove svojih porodica.

– Stopa nezaposlenosti u seoskim sredinama je vrlo visoka, a više od trećine nezaposlenih čine mlađi od 30 godina – napominju predlagači ovih mera agrarne podrške, uz napomenu da je samozapošljavanje i zapošljavanje mladih u ruralnim područjima jedan od ključnih ciljeva tog vida podrške.

Finansijski podsticaji, koji će u toku godine biti raspodeljeni putem odgovarajućeg konkursa, trebalo bi da omoguće pokretanje sopstvene proizvodnje, izgradnju objekata, nabavku mašina i opreme i druge pogodnosti.

Bespovratna sredstva po tom konkursu iznose 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije, a lane su tako bila korišćena za unapređenja u proizvodnji voća, grožđa, povrća i cveća.

– Iznos po ovoj konkursnoj prijavi ne može da bude veći od 1,2 miliona dinara, bez PDV-a – preciziraju u Gradskoj upravi za privredu.

Grad će nastaviti da podržava razvoj i unapređenje organske biljne proizvodnje, koja je trenutno zastupljena na ukupno 55,9 hektara. Za tu namenu planiran je iznos od 5,5 miliona dinara, odnosno za 500.000 više nego u lanjskom budžetu.

Proizvođači će u narednom periodu moći da konkurišu i za podsticaje radi podizanja konkurentnosti dodavanjem vrednosti proizvodu kroz preradu, uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a deo budžetskih podsticaja predviđen je i za stimulisanje poljoprivrednika da osiguravaju svoje useve odnosno proizvode od različitih rizika, poput vremenskih nepogoda.

Predlog programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju naći će se na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine grada, u petak 12. marta.