banner-image

Prijava štete na usevima moguća odmah putem mobilne aplikacije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u protekloj godini isplatilo je 28.100 zahteva za podsticaje osiguranja i za to je izdvojeno 1.250.000.000 dinara.

Novac je kao i ranijih godina isplatila Uprava za trezor, na namenski račun poljoprivrednika. U skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju maksimalan iznos povraćaja premije osiguranja je 40% odnosno 70% plaćene premije osiguranja na području Moravičkog, Zlatiborskog, Kolubarskog, Podunavskog i Šumadijskog upravnog okruga, umanjene za iznos poreza.

Što se tiče predstojeće sezone i osiguranja u 2021. godini, sva pravila koja su važila prethodne, važe i ove godine. Podsticaji su za osiguranje ratarskih i povrtarskih kultura, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod kao i podsticaji za osiguranje životinja. Ovo je rekao Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u svom obraćanju na konferenciji o digitalizaciji poljoprivrede i predstavljanju aplikacije koja omogućava jednostavnu i brzu procenu štete.

Profesor dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens je rekao da kroz digitalnu platformu za osiguranje useva DDOR TERRA, proces osiguranja dobija potpuno novu dimenziju. Transparentnost, brzina komunikacije, aktivno učešće poljoprivrednika u procesu obrade šteta i efikasnost čitavog sistema menjaju koncept osiguranja i okreću ga ka budućnosti. Ovaj projekat predstavlja značajne korake na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede.

Prateći trendove kako digitalnih navika korisnika tako i povećanog rizika od šteta u poljoprivredi izazvanih prirodnim katastrofama DDOR osiguranje je u saradnji sa BioSens institutom razvilo posebnu mobilnu aplikaciju DDOR TERRA. Ova platforma će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prijavu šteta odmah po neželjenom događaju i to sa njihove njive ili iz voćnjaka. Na ovaj način, uz digitalizaciju, postupak procene šteta biće brži, jednostavniji i efikasniji, a proizvođači će brže moći da nastave sa radom. Aplikacija će biti besplatna za sve osiguranike DDOR-a, sa polisama koje pokrivaju njihove useve i plodove i dostupna za preuzimanje na Gugl Plej prodavnici.

– DDOR TERRA predstavlja još jedan korak u značajnom procesu naše digitalizacije, čiji je cilj unapređenje kvaliteta usluga koje pružamo našim klijentima izjavio je Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.