banner-image

Za investicije u turizam Vojvodina daje do 4.000.000 dinara po projektu

Do 16. marta otvoren je konkurs Pokrajinskog sekretarijata za privredu za razvoj turizma u Vojvodini na kojem se može dobiti podrška od 100.000 dinara do 4.000.000 dinara. S obzirom na to da postoji veliko interesovanje za izvore finansiranja investicija u oblasti turizma, naročito u ruralnim područjima, bilo preko domaćih fondova ili IPARD-a, skrećemo pažnju i na ovaj konkurs.

Podrška iz pokrajinske kase se daje za podizanje nivoa kvaliteta i kapaciteta objekata turističke suprastrukture. Subvencionišu se izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija i investiciono održavanje ugostiteljskih objekata. Takođe, daje se subvencija za izradu projektno tehničke dokumentacije za navedene investicije. Osim toga, može se dobiti i za opremanje ugostiteljskih objekata dodatnim sadržajima.

Sekretarijat za privredu dodeljuje ukupno 59.000.000 dinara. Podrška iznosi do 80 odsto prihvatljivih troškova i to za:
-podizanja nivoa kvaliteta i kapaciteta objekata turističke suprastrukture: najmanje od 350.000 dinara do najviše 3.000.000 dinara i najmanje od 100.000 dinara do najviše 1.000.000 dinara
-unapređenja kvaliteta usluga i dodatnih turističkih sadržaja objekata turističke suprastrukture: najmanje od 350.000 dinara do najviše 4.000.000 dinara.

To važi za sve projekte koji se realizuju u periodu od 15.03.2020. godine do 01.10.2021. godine. Konkurs predstavlja osnov za dobijanje de minimis državne pomoći.

Podnosilac prijave može da podnese najviše jednu prijavu za jednu namenu sredstava.

Pravo i uslovi učešća

Pravo učešća na konkursu imaju mikro i mala privredna društva i preduzetnici registrovani u Agenciji za privredne registre, koji imaju sedište, odnosno registrovan ogranak na teritoriji AP Vojvodine.

Podnosioci zahteva treba da obavljaju ugostiteljsku delatnost kao pretežnu delatnost ili imaju registrovan ogranak (izdvojeno mesto) za obavljanje ugostiteljske delatnosti.

Uslov je i da je izdat akt nadležnog organa koji određuje pravila gradnje za određenu lokaciju ili za izvođenje građevinskih radova ili da je podnet zahtev nadležnom organu za izdavanje akta koji određuje pravila gradnje za određenu lokaciju ili za izvođenje građevinskih radova.

Ukoliko podnosilac prijave nije i vlasnik objekta, ugovor o zakupu ili podzakupu treba da traje najmanje 24 meseca počev od dana raspisivanja konkursa.

Takođe, do isteka roka od šest meseci, počev od dana objavljivanja konkursa, podnosilac prijave ne sme da smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji imaju ugovor o radu na određeno vreme.

S. K.