banner-image

Lidl kupuje viškove krompira u Gornjem Milanovcu

Otkup krompira u selima gornjomilanovačke opštine i dalje traje. Nakon prvih kamiona u Gornjim Branetićima, danas su, kako prenosi Glas Zapadne Srbije, na utovar stigli i šleperi u selo Gornji Banjani koji će tone ovog povrća prevesti do lanca Lidl marketa, sa kojima je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo saradnju.

U planu je da u naredna četiri dana od proizvođača iz ovog kraja bude otkupljeno 11 šlepera, što znači da će oko 250 tona domaćeg krompira završiti na rafovima marketa širom Srbije.

Zbog načina proizvodnje, krompir sa teritorije gornjomilanovačkih sela važi za jedan od najkvalitetnijih i može da ispuni stroge kriterijume kupaca, međutim i za robu druge i treće klase moglo bi se pronaći rešenje u prerađivačkoj industriji, pa se uveliko pregovara sa nekoliko kompanija.

Po rečima Željka Radoševića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede marketi koji posluju na teritoriji naše zemlje pokazali su dobru volju i otkup ide predviđenom dinamikom. Osim Lidla, kako je rejkao, trgovinski lanac Gomeks otkupio je određene količine roda u selima u okolini Ivanjice, a Deleze u novovaroškim selima.