banner-image

Topličkim voćarima neophodne hladnjače i sušare, ali nemaju para za nabavku

U topličkom kraju prerađeno je samo 20 odsto prošlogodišnjeg roda voća. Krivac nije samo koronavirus već i sve veći nedostatak hladnjača i sušara.

Toplički voćari, kako prenosi RTS, koji prednjače po proizvodnji višanja i šljiva u Srbiji‚ nakon višegodišnjih problema sa otkupom i plasmanom roda, strahuju da bi slična situacija mogla da se ponovi ove godine. Zbog toga su mnogi u dilemi da li da ulažu u voćarsku proizvodnju.

Živorad Đorđević, voćar iz Babotinca, kaže da možda više od 50% poljoprivrednika nisu nabavili đubrivo. Razlog je što je cena višnje u prošloj godini izuzetno bila mala.

Ono što najviše muči proizvođače jeste nedostatak smeštajnih kapaciteta, gde bi skladištili voće nakon berbe i čekali bolju cenu.

– Mi nemamo svoje smeštajne kapacitete, da bi mogli nešto da uradimo tu blizu i da roba dođe direktno iz voćnjaka, da dođe na hladnjaču, na preradu, ističe Ljubiša Perić, otkupljivač voća iz Donjeg Kordinca.

Vladimir Stoiljković, voćar iz Šumarovca smatra da bi u svakom trećem, četvrtom selu trebalo da se uradi po jedna hladnjača.

– Država treba da stane iza ovaj narod, inače sve nam ode, poručuje Stoiljković.

Lokalna samouprava pokušava putem subvencija da stimuliše proizvođače, ali za veća ulaganja nema para a ni nadležnost. Ono što je izvesno jeste neophopdnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača, koji će morati udruženi da ulažu.

Da ima nade da se i pored nedostatka para problem reši, govori poziv upućen ovih dana od strane IPARD fonda svim poljoprivrednim proizvođačima koštunjavog i jagodičastog voća da apliciraju za izgradnju hladnjača čime dobijaju mogućnost prodaje voća onda kada je tržišna cena najbolja.