banner-image

Fabrika meda u Rači standardizuje proizvodnju s ciljem ulaska u inostrane trgovinske lance

Pogon „Naš med“ pristupio je proceduri uvođenja BRC standarda, koji je neophodan radi ulaska u strane trgovinske lance sa medom u malim pakovanjima.

To je jedini način da budemo spremni za ulazak u strane markete čim se za to steknu uslovi, a nadamo se i brže nego što smo očekivali, te da konačno Srbija počne da izvozi med u teglama, navodi se na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Dodaju i da to neće biti jednostavan, jeftin i brz procesali da bez ovog standarda nema pristupa stranim marketima.

BRC standard razvijen je 1998. godine od strane vodećeg udruženja trgovaca u Velikoj Britaniji – BRC (British Retail Consortium), koje zastupa sve prodavce od malih, nezavisnih privatnih prodavnica, do velikih prodajnih lanaca i robnih kuća, kao alat maloprodajama za evaluaciju isporučilaca prehrambenih proizvoda koji su se prodavali pod njihovim robnim markama i pomoć u poštovanju propisa.

Januara 2003. godine, BRC je prepoznao potrebu da se izmeni naziv standarda, ističući i promenu u njegovoj primeni, pa je tako BRC tehnički standard za hranu, postao BRC opšti standard za hranu. Danas je ovaj standard prihvaćen širom sveta od strane mnogih kompanija, čak i onih koje nisu u industriji hrane, kao osnova za procenu dobavljača i robe koja se prodaje pod privatnim robnim markama.