banner-image

Podkast Agrosmarta: Malinari marionete u zajedničkoj igri države i velikih otkupljivača

Malinari su, čućete u novom podkastu Agrosmarta, i za prošlogodišnji urod dobili manje parče kolača. A upravo taj kolač je samo mrvica problema sa kojima se ne samo oni, već i ostali poljoprivrednici u Srbiji susreću. Mrvica nezadovoljstva postaje sve veća.

Savez poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije, član Skupštine slobodne Srbije, uputio je protest Vladi, zbog cena maline koje su realizovne prošlogodišnjom berbom. Smatra da, na osnovu analize zarade koju ostvaruju povlašćeni hladnjačari, a nasuprot poljoprivrednim proizvačima, jasno proizlazi da je agrarna politika Srbije usmerena ka bogaćenju pojedinaca bliskih vlastima na račun rada poljoprivrednika.

Situacija u malinarstvu u poslednjih pet, šest godina je jako kritična. Možda je prošla godina bila najpovoljnija za malinare, ali najpovoljnija cenom, ne i količinom roda jer smo bukvalno poslovali u minusu – nismo mogli primenjivati dobre agrotehničke mere, ni pravilnu zaštitu, ni okopavanje, ništa, kaže predsednica Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije Svetlana Cvijanović. 

Radenko Marić, predsednik udruženja “Podgolijski zdravi plodovi” iz Ivanjice objašnjava da je kvalitet proizvoda dobar. Međutim, kaže da su u situaciji da jedva ili uopšte ne sastavljaju kraj sa krajem, već i dotiraju proizvodnju.

I dok su malinari nezadovoljni i smatraju da agrarna politika nije dobra, vinari jesu, jer od jula 2020. godine svoje vino mogu i da deklarišu kao organsko. Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje usovjen je u julu, a u novembru su sertifikovana prva organska vina u Srbiji.

Od Branislava Anđelića, vlasnika vinarije „Plavinci“ čućete da do sada nisu imali parvo da napišu da je u pitanju organski proizvod. Oduvek su, kaže, proizvodili organsko vino, ali su do sada morali da napišu na flaši da je u pitanju vino od organski gajenog grožđa, po starom pravilniku. Od kada je novi pravilnik usvojen imaju pravo da napišu na flaši “organsko vino” i da stave državni znak “organski prozvod”.

Mladen Vujić, vlasnik vinarije „MV“ objašnjava da je ozaka organskog proizvoda važna iz više asepkata: marketinškog, plasiranja proizvoda u Srbiji i u inostranstvu, ali najviše zbog toga što su obe vinarije u ovaj posao ušle upravo zbog proizvodnje organskih vina, a to do skora nisu mogi da istaknu na svojim proizvodima. Za vina vinarije “MV” pre pandemije su se interesovali kupci iz Italije i Slovenije. To ne treba da čudi ako se zna da u EU ovakva vina smatraju ekskluzivitetom, koji se skupo plaća.

Nijedan Agrosmartov podkast nije snimljen bez sagovornika iz sveta informacionih tehnologija bez koji se današnji agrar ne može zamisliti. Ovog puta predstavljamo CERES program – Informacije bazirane na satelitskom osmatranju Zemlje za pametniju i regenerativnu poljoprivredu. CERES projekat je još uvek u nastajanju, a za njegov razvoj zadužen je Milan Kilibarda, vanredni profesor na Građevinskom fakultetu, sa odseka geodezije i geoinformatike.

-Ideja projekta je da se kreiraju modeli koji bi na osnovu mnoštva dostupnih informacija – u vidu optičkih i radarskih satelitskih snimaka, podataka o zemljištu, preciznih meteoroloških podataka i tekstualnih informacija dostupnih na internet portalima namenjenim poljoprivredi – mogli da automatizovano generišu nove informacije koje će služiti pravovremenom donošenju ispravnih odluka u poljoprivredi, objašnjava on.

Čujte o ovome, kliknite na link: https://agrosmart.sounder.fm/episode/005

„Agrosmart – podkast pametne poljoprivrede“ pratite na Sounder.fm i na podcast.rs.

Agrosmart podkast pripremila je Aleksandra Živković Bučko.

Produkcija: Fabrika kreativnosti